Не забравяйте сватбения си юбилей

Не забравяйте сватбения си юбилей

 

Оказва се, че повечето народи имат отношение към отбелязване на годишнина от сватбата, а по-интересното е, че при доста от тях традициите се оказват еднакви или подобни. Част от тези традиции очевидно са пренасяни от една географска ширина към друга и са леко модифицирани, но това не ги прави по-малко интересни. За съжаление, не всички имат логично или каквото и да било друго обяснение, но е интересно да се знаят, а който желае, може и да ги спази или поне да се придържа към онези, които преценява за важни.

 

 

Сватбената церемония се нарича Бяла сватба.

 

Памучна или басмена сватба - 1 година. След една година младата двойка вече е навлязла в семейното ежедневие. Подаряват се памучни кърпички, хавлии, басмена рокля.

 

 

Хартиена сватба - 2 години от брака. Втората годишнина се свързва с търпението на младото семейство в брака. Идеята е, че както хартията се къса лесно, така и отношенията могат да се „скъсат“. Подаряват се книги, албуми, календари.

 

 

Кожена сватба - 3 години. Те се считат за важна стъпка в съпружеските отношения. Те са станали достатъчно силни, но са и гъвкави като кожа. Всички кожени изделия са подходящи като подарък.

 

 

Ленена сватба (Цветно-плодова)  – 4 години. Празнува се разцъфването на брака. Затова символът на този ден са цветята и  плодовете. Подарява се букет с любимите цветя, кошница с плодове, спално бельо, съпроводени със закачливо послание.

 


Дървена сватба - отбелязва се 5-годишен брачен съюз. Дървесината е здрава, но запалима - също като брака след пет години. Отношенията са узрели достатъчно и могат да се асоциират със стабилността на дърво. Това е първият юбилей, който се празнува в по-голяма компания. На този ден се подаряват дървени предмети, празнува се сред природата или в ресторант с национална кухня.

 


Цинкова (захарна, бонбонена) сватба - 6 години. Празнува се в уединение. Идеята е да напомни, че бракът следва да бъде от време на време излъскван, както се излъсква цинкът и подслаждан.

 

 

Вълнена сватба – 7 години. Първите седем години са много важни за един човек, това се отнася и за брачния съюз. Седмата годишнина е критична година за любовта в семейството. Смята се, че двойката, която я преодолее, ще се радва на дълго семейно щастие. Ако бракът просъществува до тази годишнина, няма опасност да бъде разтрогнат. Подаряват се практични вещи, предмети и дрехи от вълна.

 


Тенекиена (Солена или калаена) сватба - 8 години. Символизира намерената хармония между две индивидуалности в едно красиво цяло. Калаят трябва да се полира от време на време - също толкова работа и внимание са необходими за един брак. На този ден се подаряват лъскави домашни предмети като тави, форми за сладки.

 

 

Фаянсова (керамична) сватба – 9 години. Керамичните изделия се правят от глина или т.нар. хума. Те се характеризират с твърдост и красота, но ако не се пазят могат лесно да се счупят. Така е и с деветгодишни брак - извайва се трудно и изглежда стабилен, но може лесно да се пропука. Подарява се Порцелан, комплект съдове или сервиз за кафе.

 


Оловна сватба, Ден на розите - така се нарича 10-годишнината от сватбата. Оловото символизира брачната гъвкавост в отношенията между съпрузите и взаимното разбирателство. На този ден се празнува първият юбилей на семейството, канят се кумовете, шафери и шаферки и най-близките. Подаряват се рози и саксийни цветя.

 

 

Стоманена сватба - 11 години. Между съпрузите вече е изградена и съхранена много здрава връзка. Също както стоманата бракът е неподвластен на времето. Подаряват се стоманени изделия – за домакинството или украшения.

 


Никелова сватба - изминали са 12 години. Никелът отразява слънчевата светлина и е много устойчив на въздух и вода. Предупреждава: "Не забравяйте да поддържате блясъка си".

 

 

Дантелена сватба или момина сълза - 13 години - Името на тази годишнина от сватбата подчертава, че семейството трябва да се цени, да се отнася много внимателно, като с деликатната дантела. Купува се спално бельо.

 

 

Ахатова сватба - 14 години. Подобно на ахата, бракът мени своя цвят и има своите различни нюанси. Подаръците са свързани с камъка ахат.

 

 

Стъклена сватба, кристална - празнува се на 15 години. Името ѝ символизира прозрачността и чистотата на отношенията, както и тяхната крехкост. Свързва се с вярата и доверието в семейството. На този ден се подаряват стъклени предмети.

 

 

Чугунена сватба - 16 години - символизира не само самия метал, но и домашния комфорт. Подаряват се домакински уреди за почистване.

 

 

Розова (шибой) сватба - 17 години – розата е нежна, но и бодлива. Качества, символизиращи вярност и единство. Шибоят също е многогодишно доста жилаво градинско цвете, приемано като знак за единомислие и вярност. Подарите ли си едно от двете цветя, а защо не и двете, все едно се уверявате за сетен път във вярност и единство.

 

 

Тюркоазена сватба - 18 години. Още от древни времена тюркоаза е символ на богатство и успехи, затова се смята, че и в семейството идва края на перипетиите и неуспехите.

 

 

Гранатена (нар, зюмбюл, орлови нокти) сватба - 19 години - Камъкът символизира романтика и страст, които могат да избледнеят донякъде след почти две десетилетия съвместен живот.

Плодът на дървото нар е символ на възкресението и обновлението, а за древните богини е бил и източник на безсмъртие.

Тънкото пълзящо растение орлови нокти е символ на добротата, приятелството и вечната, безусловна любов. През деветнадесети век, на цветето орлови нокти са придавали значение на вечна любов.

Друго име на празника е сватбата на зюмбюл. Това красиво цвете символизира прераждането и цъфти много дълго време.

Семейството ще отпразнува първата значима годишнина след една година, но на 19-стата е важно съпрузите да не забравят за любовта си, да я подкрепят и непрекъснато да работят върху връзката си, така че мирът и хармонията да не напускат влюбените.

 


Порцеланова сватба - 20 години. На гостите се сервира в нов порцеланов сервиз, като се смята, че от старите сервизи няма помен.

 

 

Опалова сватба - 21 години – Опалът е многостранен и рядък. Бракът на 21 години е също толкова рядък и трябва да донесе също толкова разнообразие, колкото цветове има опалът.

 

 

Бронзова сватба - 22 години – Подобно на бронза, бракът е постигнал известна стабилност. Той, обаче, все още може да оформя, променя и развива.

 

 

Берилова сватба - 23 години – Берилът е твърд и много красив камък, в природата често е прозрачен. След толкова години, отношенията между съпрузите стават също толкова красиви, стабилни и прозрачни, че не остават никакви тайни и неясноти помежду им.

 

 

Атлазена (сатенена) сватба - 24 години – Гладък и лъскав е бракът, достигнал тази годишнина.

 


Сребърна сватба - 25 години. Събира се целия род. Над златния венчален пръстен се поставя сребърен обръч.

 

 

Нефритена сватба - 26 години. Името ѝ символизира силата на връзката. Нефритът е естествен минерал, чиято якост е толкова голяма, че трудно би се счупил дори с чук. Подаръците на този ден могат да бъдат различни сувенири, бижута, уреди за масаж и други продукти, в които присъства нефрит.

 

 

Махагонова сватба - 27 години. Махагонът е стабилно, бавнорастящо дърво със скъпоценна дървесина. Брак с 27 години съществуване има точно такава сила и стойност.

 

 

Титанова сватба - 28 години. Титанът е много твърд и неръждаем скъпоценен метал - бракът вече има такава сила. По същия начин човек може да сравни съпрузите с титаните, поколение божества от гръцката митология. Следователно бракът е стабилен и богоподобен.

 

 

Кадифена сватба - 29 години – кадифето е висококачествена материя, която е едновременно мека и здрава. Бракът има точно същия характер след 29 години.

 


Бисерна (Перлена) сватба - напомня, че изминалите 30 години брачен живот се нареждат като бисерна огърлица. Перлите са били символ на власт и мъдрост в древната Римска империя.

Перлата се характеризира с това, че се създава постепенно и бавно - от песъчинка, попаднала в черупката на мида. Цветът ѝ може да е бял, черен, но и златист, сребрист, розов и др. Перлите символизират всяка една година от брака на съпрузите, а различните им цветове се свързват с добрите и лошите дни във връзката. На този ден на съпругата се подарява огърлица. Празнува се до язовир или езеро.

 

 

Липова сватба - 31 години. Липата се е почитала в германската митология в чест на Фрея, богинята на любовта и щастието. Липовото медоносно дърво е символ на съпружеска любов.

 

 

Медна сватба – 32 години. Медта е благороден метал, нуждае се от внимание, в противен случай бързо натрупва патина. Лесно се огъва, еластична е но и стабилна. Медта не случайно символизира точно тази година от брака.

 

 

Ягодова сватба - 33 години. Тази годишнина от сватбата не са напразно е наречена на един от най-сладки и ароматни плодове. Семейството в продължение на 33 години е претърпял всичко, което е в състояние да разруши брака им, но са запазили семейството. Семейната двойка по това време е на възраст от 53-58 години, вероятно има не само деца, но и внуци. Отношенията между съпруга и съпругата са сладки като зрели ягоди.

 

 

Кехлибарена сватба - 34 години. Кехлибарът е скъпоценен камък, който се образува в продължение на поне един милион години, от смолата на иглолистните дървета, която постепенно се вкаменява.

В древността са смятали, че камъкът пази от зли сили и са го ползвали за направата на различни амулети.

Гладиаторите в Римската империя са украсявали с кехлибар щитовете и мечовете си, за да имат успех и късмет в битките.

Името на тридесет и четвъртата годишнина от сватбата символизира стабилност и дългосрочни взаимоотношения, градени постепенно с годините. Подаряват се бижута от кехлибар, а масата може да се украси в топлите му цветове, за да даде спокойствие и светлина на семейството.

 


Коралова сватба - 35 години. Символика може да се търси в много и различни посоки, но най-вече пожеланието за семейството е още дълги години да са заедно, облечени в мъдрост, която да предадат на поколението си. На този ден се подаряват ленени покривки.

 

 

Муселинена сватба – 36 години. Муселинът е деликатна и лека материя, но много здрава в същото време. Връзката на съпрузи, останали заедно 37 години, е също толкова силна и здрава. Животът им е здраво преплетен и слят като нишките в муселина, но продължава да е изпълнена с лекота.

 


Алуминиева сватба - 37 години. Алуминият е метал, устойчив на корозия. Интересното за него е, че през 1825 г. той е синтезиран за първи път в чист вид и тогава цената му е надвишила тази на златото. Смята се за символ на устойчивост и топлина в семейството. Доказва, че щастието на брачната двойка е било дълготрайно. Подаряват съдове за бита, направени от алуминий.

 

 

Живачена сватба - 38 години. Живакът е единственият течен метал в природата. Символиката в наименованието е подчинена на промяната - подобно на различните форми, под които срещаме живака, така и бракът претърпява различни промени с годините. Така че, ако двойката иска да промени нещо в живота си, то тази годишнина е добър повод. За подаръците на този ден е нужно да се вложи малко въображение. Те могат да са предмети, които се променят по някакъв начин - пясъчна картина, лампа с различни цветове, електрическа мелничка и всичко, което може да ви хрумне.

 

 

Копринена (креп) сватба - 39 години. Коприната е благороден материал и блести. Бракът вече е нежен като коприната.

 


Рубинова сватба - 40 години. Рубинът е скъпоценен камък, чийто цвят варира от розов до червен. Свързва се с любовта, страстта и живота. В древността камъкът се е ценял дори повече от диамантите. Пожеланието на този ден за съпрузите е, да съхранят любовта и страстта си още дълги години. Някои двойки отбелязват годишнината като прибавят към халките си малки рубини. Разбира се, това малко хора биха си го позволили. Важното е подаръците да са от сърце и е напълно достатъчно да са подчинени на червеният цвят, който е символ на любовта.

 

 

Сватба слонова кост – 41 години. Слоновата кост е много ценна. Изисква търпение и постоянство, за да се обработи и да се постигнат красиви резултати. Подаряват се предмети от слонова кост.

 

 

Седефена сватба - 42 години. Седефът е вътрешният слой на мидите. Седефът укрепва черупката на мидата и символизира защитата в семейството. Олицетворява силните дългогодишни връзки.

 

 

Бръшлянова сватба – 43. Растението бръшлян символизира дълготрайната лоялност. Стои красиво дори да е в саксия. Може да се декорира с него дома или градината.

 

 

Топазова сватба - 44 години. Топазът е скъпоценен камък, който се доближава много до диаманта по своята сила. Той символизира лоялността и силата на един брак с тази продължителност.

 

 

Сапфирена сватба - 45 години. През Средновековието сапфирът бил наричан "епископ на камъните". Той символизирал духовните ценности, затова се смята за олицетворение на верността, скромността и целомъдрието. Хората вярвали, че сапфирът изглажда разногласията и дава вечен живот на човека, който го притежава. Сапфирената сватба се празнува с приятели, доказали верността си през годините. Подарява се пръстен или накит със сапфир.

 

 

Лавандулова сватба - 46 години. Ароматната билка е растение, издържащо дори при сурови климатични условия. Подобно на брака, въпреки трудностите, лавандулата дарява с дълготрайния си аромат и създава чувство за уют, топлина и спокойствие. Подаръците за тази годишнина са подчинени на лавандулата - картини, сувенири, козметика и др.

 

 

Кашмирена сватба - 47 години. Кашмирът е много висококачествена, топла и благородна вълна - също като любовта след 47 години брак.

 

 

Аметистова сватба - 48 години. Красивият аметист носи късмет и семейно благополучие и затова е идеален символ за 48-годишнината на сватбата.

 

 

Кедрова сватба - 49 години. Кедърът е вечно зелено дърво. Името на тази годишнина символизира стабилността, здравето и силата на семейството. Подаряват се изделия от дърво (по възможност кедър) - ветрила, кутийки за бижута, сувенири и др. Прекрасен подарък би бил кедрово дръвче.

 

 

Златна сватба - 50 години. Златните пръстени се сменят с нови, тъй като ръцете, които са носили пръстените, са се изменили, а златото се е изтъркало.

Трябва да се проведе точно по същия сценарий, както преди половин век.

Тържеството се отбелязва пищно, като се канят деца, внуци, правнуци, роднини и приятели.

Златната годишнина е богатство, до което малко съпрузи се докосват, затова някои двойки, в знак на любов и доверие, подновяват брачните си клетви и разменят нови брачни халки. Старите пръстени се подаряват на внуци, които все още не са се оженили.

 

 

Върбова сватба - 51 години. Гъвкавата върба символизира брак, който е бил огънат от много външни влияния, но не е бил разрушен.

 

 

Топазова сватба – 52 години. Дублира се с 44-тата годишнина.

 

 

Уранова сватба – 53 години. Уранът като химичен елемент се използва за боядисване на керамика и стъкло. Името му идва от планетата Уран, подсказва за цветен и разнообразен брак.

 

 

Зевсова сватба – 54 години. Връзката между съпрузите е безсмъртна като връзката между боговете.

 

 

Изумрудена сватба (смарагдова) - 55 години. Изумрудът се характеризира със зелен цвят и символизира вечна пролет и безсмъртие. В миналото, хората са вярвали, че камъкът има магическа сила и помага за силата на паметта, здравето на сърцето и гони безсънието.

Пожеланието към съпрузите е да са здрави и да съхранят свежи отношенията си. В този дух може и да са подаръците, подчинени на зеления цвят, като символ на здравето и живота.

 

 

Кварцова сватба - 56 години. Кварцът – най-разпространеният скъпоценен камък в света притежава свойството да усилва любовта, да подобрява взаимоотношенията и да допринася за хармонията в двойката.

 

 

 

Азалиева сватба -  57 години. Цветето азалия е символ на достойнството. Азалиите са дълготрайни и олицетворяват дълготраен брак, който процъфтява дълги години.

 

 

Кленова (зелена) сватба - 58 години.

 

 

Светла сватба - 59 години.

 


Диамантена сватба се празнува след 60 години и показва, че нищо вече не може да разруши този брак.

 

 

Чинарова (богата) сватба - 61 години.

 

 

Аквамаринова сватба - 62 години.

 

 

Люлякова сватба - 63 години.

 

 

Весела сватба - 64 години.

 


Желязната сватба е след 65 години брачен живот. Желязото е символ на здравината и твърдостта на брака. Семейната двойка е преминала през огън и вода, подобно на желязото, за да достигне същата якост и непоклатимост във взаимоотношенията си.

 

 

Неонова сватба - 66 години.

 

 

Каменна сватба - 67 години. Семейството, което е достигнало до този ден, е като крайъгълен камък за целия си дом. Предало е мъдростта, събирана през годините на поколенията и сега гордо тежи на мястото си.

 

 

Жасминова сватба – 68 години.

 

 

Мраморна сватба - 69 години. Мраморът е вечност. Тази връзка се дължи на мраморните статуи от древността. Който е женен 69 години, може да опише любовта си като вечна.

 


Благодатната (Платинена) сватба - 70 години. След петдесетата годишнина от брака всички следващи годишнини са като подарък. Малцина могат да се похвалят с празнуването им. Седемдесет годишнината от брака е прекрасен повода да се събере цялото семейство и да благодари за тази божия благодат!

 


Коронна сватба - 75 години. Короната е символ на чест, сила, достойнство, власт. Всички тези качества могат да олицетворят един дълъг и щастлив семеен живот!

 

 

Дъбова сватба - 80 години. Дъбът е хилядолетно дърво и е символ на вечността и безсмъртието.

В някои култури дървото е свещено и олицетворява майката земя. Плодовете му символизират продължаването на живота. Връзката на семейството, празнуващо този голям празник, е като преплетени дъбови клонки - силна и вдъхновяваща!

 

 

Ангелска сватба – 85 години. След толкова дълго време съпрузите могат да бъдат сравнени с ангели. Те са не толкова физически, колкото духовно свързани.

 

 

Гранитна сватба - 90 години. Гранитът е една от най-твърдите и устойчиви на студ скали в природата. Неслучайно е символ на деветдесетата годишнина от сватбата.

 

 

Небесна сватба - 100 години. Достигането на тази годишнина е по-скоро мечта, тъй като е малко вероятно тази годишнина от сватбата да бъде чествана, защото съпрузите няма да живеят този ден, те се празнуват само на небето.

Наречена е още „червена платина“.

 

Само една двойка от Азърбайджан е успяла да достигне до този юбилей.

 

Датите, кратни на четири, трябва да се празнуват шумно, с гости. А годишнините от сватбата, посветени на 11, 22 и 33 години от брака, трябва да се празнуват насаме.

 

 

 

Изт.: интернет

 





{START_COUNTER}