Пролетно равноденствие

Пролетното равноденствие се случва на 20. или 21. март (рядко на 19-ти) винаги в различен час и минути от денонощието.

 

Слънцето движейки се по еклиптиката, в този момент пресича небесния екватор и преминава от южното полукълбо на небесната сфера в северното. В северното полукълбо на Земята настъпва астрономическа пролет, а в южното – есен.

 

Равноденствията са симетрични явления за двете полукълба. Денят и нощта са приблизително равни, но в северното денят оттам нататък нараства, а в южното – намалява.

 

В дните на равноденствие Слънцето изгрява точно на изток и залязва точно на запад, намирайки се 12 часа под хоризонта и 12 часа над хоризонта, т.е. продължителността на деня и нощта по цялата Земя е еднаква, денят е равен на нощта.

 

Слънцето еднакво осветява северното и южното полукълбо, а терминаторът (линията на смяна на деня в нощ) преминава точно през южния и северния полюси, т.е. по меридиана.

 

Слънцето в деня на пролетното равноденствие ще навлезе в съзвездието Овен.

 

 

 

Хората почитат равноденствията от древни езически времена. Знаели са, че е единствен по рода си момент на равновесие, възраждане, метаморфоза, балансиране на силите на доброто и злото, когато светлината и тъмнината, мъжкото и женското начало се изравняват. От този ден нататък силата на светлината взима превес над силата на тъмнината.

 

Денят е приет за начало на пролетта, време за сеитба не само на полето, но и в живота ни. Време за подновяване на връзката с живата природа. Енергиите от този период осигуряват плодородие на земята и животните, обновление и растеж.

 

В духовно отношение празникът символизира прехода от вглъбеността на ин-енергиите към външната изява и светлина на ян-енергиите.

 

Денят на пролетното равноденствие е нещо като годишен изгрев, отваря нова страница. Настъпва време на надежда и промяна. Човек трябва да прогони тежките мисли, да се освободи от страховете си.

 

В дните на двете слънцестоенета и на равноденствията е било обичайно в миналото да се извършват магически ритуали и церемонии, които да привличат благополучие, здраве, любов, щастлив семеен живот. Нашите предци са вярвали, че през този период линията между света на хората и духовете е заличена и всичко пожелано се сбъдва.

 

Има старинно поверие, че в деня (или по-скоро през нощта) на пролетното равноденствие нечистите сили се събират и правят поразии на хората. Затова не се препоръчва да се излиза навън след залез слънце, ако нещо не ни принуждава да го направим.

 

От древни времена са се утвърдили редица ритуали за този ден, предназначени да привлекат щастието, късмета и благосъстоянието:

 

Благославят се семената за бъдещите насаждения.

Носят се дарове от напъпили растения.

Добре е да се обиколи водоем по часовниковата стрелка, защото подземната вода е „добра”, чиста, сладка, помага за излекуване от всякакви болести.

Да се изпече хляб или бисквитки във формата на сърце. То е призив за топлина и бързо пробуждане на пролетта.

Хората чакат първото кукане на кукувица и по броя на куканията й се гадае за продължителността на живота. Добре е носят в себе си пари и хляб, за да бъдат сити и имотни, когато ги „закука“ кукувицата.

 

Битуват и различни вярвания за този ден:

 

Ако рано прелети стърчиопашка и пролетта ще дойде рано.

Ако прелитащите гарвани се връщат в старите гнезда, очакват се пролетни бури.

Ако гарваните често ходят до вода, време е за начало на пролетния риболов.

Ако гарваните стоят в гнездата си, след три седмици може да се започват посевните работи.

Ако денят е ясен, ще има богата реколта на ягодови растения.

 

Сведения от православни писания, печатни публикации и материали от интернет, без претенции за авторство, издири и обобщи П. Георгиева

17.03.2021 г. Всички права запазени ©

 




{START_COUNTER}