Кога да празнуват имен ден Живко и Зоя

Кога да празнуват имен ден Живко и Зоя?

 

След дълга-дълга разходка из интернет, каквито и сайтове да отварях, попадах само на две версии, които очевидно бяха резултат на копи-пейст акция от страна на различните редактори на електронни (или имащи претенции за такива) медии.

 

Исках да разбера кога трябва да празнуват имен ден Живко и Зоя и производните на имената им.

 

 

Първата версия е, че трябва да почерпят на 26. януари, когато православната църква почита Преп. Ксенофонт, Мария и синовете им Йоан и Аркадий, защото това е празник на живота и избавлението. Писанието разказва, че братята преживели корабокрушение, което ги разделило, а след време щастливото семейство отново се събрало в Йерусалим. По Божия милост всички били спасени и останали живи.

 

В тази връзка денят е избран като празничен за името Живко, което има славянски произход и означава „жизнен". То олицетворява родителското желание детето да е живо и здраво, отразяващо особеностите на бита в миналото, когато при новородените смъртността е била много висока.

Естествено, на този ден трябва да празнува и Зоя. Името е гръцката форма на Живка, тъй като произлиза от Zoi (живот).

 

Втората, и според мен по-основателна версия е, че тези имена се честват на Светли петък - първият след Възкресение, което означава, че имения ден е с променлива дата.

 

В дните на Светлата седмица се благославят светиите:

в Светли понеделник - светите апостоли;

в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей;

в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков;

в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Седмият ден се нарича Томина неделя. Тази седмица е наситена и с момински празници.

 

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник" или още "Балъклъ". Така е записано в началото на синаксара на празника.

 

Според синаксара на преди още да възлезе на императорския престол, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се, видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му намери вода, за да утоли жаждата, която изпитвал. Той: "…навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален". Тогава чул женски глас да казва: "Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо".

 

Окуражен от чутото, Лъв продължил да търси, но отново безрезултатно. И отново се чул същия глас: "Императоре, Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва. Ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място".

 

Така и станало. Изпълнило се не само чудното проглеждане на слепеца, а не след дълго време Лъв станал и император.

 

След като се изпълнило пророчеството за неговото възкачване на императорския византийски престол, на мястото, от което почерпил водата, Лъв построил великолепен храм.

 

Божията Майка му обещала: „В този храм аз ще изпълнявам молбите на тези, които идват при мен с надежда и непоколебима вяра. И няма да има нищо, което да ми пречи или да не ми се подчини ­ нито бяс, нито болест, превъзхождаща лекарското изкуство“ .

 

И наистина, в храма „Живоприемни източник” ставали най-различни чудеса.

 

На Светли петък се благославя и свети апостол Петър.

Имен ден празнуват Живко, Живка, Жива, Жишо, Зоя, Зойка, Зои.

 

София,

25.01.2021 г., издири, обобщи и записа за вас П. Георгиева

Всички права запазени ©




{START_COUNTER}