Днес е Световният ден за предотвратяване на самоубийствата

Днес е Световният ден за предотвратяване на самоубийствата

Днес е Световният ден за предотвратяване на самоубийствата

На днешния ден отбелязваме Световния ден за предотвратяване на самоубийствата. Черната статистика сочи, че броят на фаталните бягства от проблемите е скочил с 60 процента за последния половин век. Всяка година средно 1 милион души по света успешно слагат край на живота си, а 20 пъти повече хора опитват да го направят. Ето защо Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата и Световната здравна организация (СЗО) решават да определят дата, в която всички да можем да се замислим за тежките условия, водещи до това положение и за начините, по които можем да помогнем на близките си.

Според експертите от фондация SAVE (Suicide Awareness Voices of Education) има начин да познаем дали някой около нас може да направи фаталната крачка и да му помогнем. Трябва да следим за типичните знаци – говорене за самоубийство, прекаляване с алкохол или наркотици, депресия, отдръпване от нормалния начин на живот, постоянни мисли за смъртта, внезапно спокойствие след дълги периоди на нервност и депресия, уреждане на личните въпроси, сбогуване.

Ако подозирате, че ваш близък е склонен към самоубийство, най-добре е деликатно да поговорите с него за проблемите му, съветват психолозите. Не се намесвайте рязко в личното му пространство, но направете опит да го свържете със специалист-психолог или психиатър, който ще може най-компетентно да реагира на ситуацията.

Според статистиката Източна Европа е черната дупка на света по брой на самоубийствата, който при това всяка година застрашително расте. 11 646 българи са починали от умишлено самонараняване мажду 2000 и 2010 г, показват данните на НСИ. От тях мъжете са 8626, а жените – 3020. Основната причина при 40% от регистрираните самоубийства са семейни проблеми, следвани от психическите заболявания, финансовите затруднения, нещастната любов, нежеланата бременност, проблемите в работата и конфликтите с началници и учители.

Въпреки това самоубийствата у нас са намалели. През 2000 г. техният брой е 1383, докато миналата година – 859. Най-възрастният човек, посегнал на живота си през 2010 е бил на 97 години, а най-младият – едва осемгодишно дете. Всеки ден едно дете у нас посяга на живота си, а двама възрастни го правят успешно, показва статистиката на НСИ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ