29 юли - международен ден на тигъра

58450
29 юли - международен ден на тигъра

На 29 юли отбелязваме Международния ден на тигъра. Целта на този ден е да се привлече общественото внимание към проблемите, свързани с изчезването и защитата на тези животни. Денят на тигъра е учреден на срещата на върха в Санкт Петербург през ноември 2010 г. сред представители на 13 страни на територията, обитавана от тези хищници.

Бракониерството, причинило масовото изчезване на тигрите от Амур през 90-те години, престана да бъде основната заплаха за тигрите. Това бе разяснено за ТАСС от директора на програмата по съхранение на биоразнообразието в света на дивата природа „WWF World“ Владимир Кревер в навечерието на Международния ден на тигрите.

Популацията на амурския тигър в Хабаровск се увеличава

Популацията на амурския тигър в руския Хабаровски край се увеличава. В района са преброени над 100 тигъра, предаде ТАСС. Според данни ...

"Може с увереност да се каже, че популацията на тигрите продължава да расте. Ние постепенно излизаме от кризата с бракониерството от края на 90-те до началото на 2000-та година. Основният проблем за популацията сега е обезлесяването на горите - естественото местообитание на тези хищници ", каза той, цитиран от БГНЕС.

Повод за безпокойство има – според данни на Министерството на природните ресурси, в целия свят през последните сто години броят на тигрите от всякакъв вид е намалял с 97% - от 100 000 до 3 900 ... Въпреки това, съвместните усилия на страните все още дават плод: броят на тигрите в дивата природа се е увеличил от 3 200 през 2010 г. до почти 3 900 през 2015 г.

Нараства и популацията на амурските тигри. Според последното изследване, проведено през 2015 г., броят им се е увеличил с около 90 екземпляра. "Днес в Русия живеят до 540 амурски тигри, с, в сравнение с предходния отчетен брой през 2005 г. от 450, съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда.

Съгласно действащото законодателството на Русия, за убийството на този хищник наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 до 7 години, с глоба в размер до 2 млн. рубли.

Пловдивският зоопарк ще си има млад бенгалски тигър

Първите животни се очаква да бъдат настанени в зоопарка в Пловдив до нова година. Ще им са необходими обаче няколко месеца на аклимат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com