police
police / dariknews.archive

Светът отбелязва днес Международния ден на безследно изчезналите. Той се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици, и с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.
Денят се отбелязва от 2003 г. предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие.

От 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие.

За пръв път през 2010 година България се включи в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

По данни на Международния комитет на Червения кръст повече от 19 000 граждани от балканските страни все още са в списъка на безследно изчезналите.