НОВИНИ

Международен ден на децата, болни от рак

15 февруари е международният ден на децата, които са болни от рак. Идеята на този ден е да се разпространи убеждението, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добрата медицинска и психологическа грижа. Да се припомни, че смъртните случаи са предотвратими с навременна и точна диагностика, достъп до адекватно лечение. Символът за съпричастност към децата, страдащи от онкохематологични заболявания е златната панделка.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
11:22, 15.02.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В България средно за година от рак се разболяват между 100 и 150 деца, които са от новородени до 18 годишни младежи.

Петя Александова - зам. председател на сдужение "Деца с онкохематологични заболявания":

"Ние сме организация на родители на такива деца и от 2010г. отбелязваме този ден като идеята е да повишим също чувствителността на обществото към проблемите, които има в България. Да обърнем внимание на институциите и те да обърнат внимание на всички проблеми, които има в България."

А проблемите са много.

Петя Александова - зам. председател на сдужение "Деца с онкохематологични заболявания":
"Тук в България имаме голям проблем с лекарствата, защото има лекарства, които са по протокол за лечение за основните онкозаболявания при децата, но те не са от доста години в позитивния списък, така че за съжаление проблемите се задълбочават и аз смятам, че е крайно време държавата да застане зад този проблем и да реши кардинално въпроса с тези лекарства, защото както се казва, че детското здравеопазване в България е безплатно, то никак не е така по отношение на децата с онкозаболявания."

Въпреки трудностите обаче борбата за живот никога не спира и в един от дневните центрове, който се намира в столичната университетска болница "Царица Йоана - ИСУЛ".

Заниманията на децата в дневния център са ежедневни, там те получават психологическа подкрепа. В часовете с арт терапия изработват красиви картички и бижута - един от малките начини за самоиздръжка. За трета поредна година децата посещават и международна спортна олимпиада в Москва, от която са се върнали с много медали. Лагери с терапевтична насоченост помагат за терапията на децата и техните родители.

Петя Александова - зам. председател на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания":
"Направихме този дневен център, който вие виждате. Надявам се сега да можем да го разширим, за да стане по-приятен и уютен за децата и техните родители, които го посещават и да осъществим голямата си мечта, а именно изграждането на големия възстановителен център, който сме си поставили за цел."

Въпреки трудностите, страдащите от онкозаболявания деца са смели и се борят.

Златото в панделката символизира именно това, защото при обработката си благородният метал преминава през огън, точно както тези дечица по време на лечението си.

Детският кураж обаче понякога се нуждае от подкрепа от света на възрастните, а именно от средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск се срещна с болни деца в Мексико
Папа Франциск се срещна с болни деца в Мексико
Медведев: Русия не планира безкрайна операция в Сирия
Медведев: Русия не планира безкрайна операция в Сирия