lekar
lekar / dariknews.archive
11 февруари в международният календар е определен като Световен ден на болните (World Day of the Sick). Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които спадат към категорията на болните.

Световният ден на болните е създаден на 13-ти май 1992 година по инициативата на покойния Папа Йоан Павел II (Pope John Paul II). В специалното послание, написано по този повод, Папата отбелязал, че ежегодното честване на Световният ден на пациента има определена цел.
Тази цел, папа Римски е определил по следният начин: "да се предаде усещането на многобройният медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчаване на тяхното страдание".

През 1991 г. папа Йоан Павел II е бил диагностициран с болестта на Паркинсон, болестта, за която хората са научили много по-късно. Следва да се отбележи, че папата е установил Световния ден на болните една година след новината за неговата диагноза. Световният ден на пациента, отбелязан през 2005 г., бил с особено значение, тъй като 2005 г. е годината на смъртта на папа Йоан Павел II.

За първи път Световният ден на болните се е чествал на 11 февруари, 1993 година. Датата е избрана поради факта, че католиците по цялия свят от древни времена празнуват 11 февруари като Международен ден на пациента. Именно на този ден във френският град Лурд преди много векове имало явление на Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд (Our Lady of Lourdes), излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символът на спасителя на болните.