17 май - национален празник на Норвегия
17 май - национален празник на Норвегия / снимки: DarikNews.bg, Елза Георгиева

По случай 17 май - Ден на Конституцията и национален празник на Норвегия, посолството на Кралство Норвегия в София и Столична библиотека организират Месец на норвежката култура.

Месецът бе открит на 16 май в Столична библиотека с изпълнение на малко познати в България произведения на норвежките класици Григ, Твайт, Мадсен, Синдиг и др. Във фоайето на Столична библиотека бе открита и изложбата "Сиянието на Севера", представяща пейзажни фотоси от Северна Норвегия, дело на фотографа Владимир Донков.

Програмата на Месеца предвижда и семинар с участието на Рогер Йосевол, заместник-директор на Националната библиотека на Норвегия, който ще говори за норвежката държавна политика в областта на книгоиздаването и библиотечното дело.

На 26 май, в рамките на Пролетния панаир на книгата, ще бъдат представени съвременни норвежки автори и произведения в превод на български език. Проф. Вера Ганчева ще представи норвежкия литературен канон и скандинавистиката в България.

За най-малките е организиран конкурс за рисунка на тема "Фиордите на Норвегия", а имената на наградените ще бъдат оповестени на специално събитие на 13 юни в Детския отдел на Столична библиотека.

17 май  национален празник на Норвегия
netinfo