Международен ден на туризма
Международен ден на туризма / Дарик Габрово, архив

Международният ден на туризма се отбелязва на 27 септември от 1980 г. по решение на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН. С тази инициатива се  привлича вниманието на международната общност към изключително важната роля на туризма в социалния, културния, политическия и икономически живот.

Темата на Международния ден на туризма за 2012 година е "Туризмът и устойчивата енергия: двигател за устойчиво развитие" и подчертава нарастващата роля на туризма в по-ефективното ползване на електроенергия и достъпа до съвременни и ефективни енергийни услуги.

Събитийният туризъм е една от основните насоки, в които се развива културно-туристическия живот в Габрово. Макар и епизодичен той е ефективен метод да събереш много хора на едно място по едно и също време, казва в деня на туризма Йонка Бакърджиева - Агалова от Община Габрово. „Карнавалът е наша запазена и утвърдена марка в това отношение, но мислим и за повече неща в събитийния календар на Габрово. На 6 октомври подготвяме „Карнавал по никое време", който е част от проекта „Габрово-индустрия за нова градска култура" и очакваме да съберем много гости на града. От 23 до 29 октомври ще се проведе „Смешен Филм Фест", в зала „Възраждане".Извън събитийния календар, както знаете, скоро ще си имаме и първия виртуален музей, габровци обичаме да сме първи в много неща, а този проект е едно изключително атрактивно, иновативно и надяваме се - успешно въведение за града ни", уточнява тя. Според нея туристите, които избират Габрово са хора, които търсят спокойствие, както и семейства с деца

Изключение правят АЕК"Етър" и АИР „Боженци", където се отбиват всички и там е трудно да се постави някакъв типаж на туриста.

 По нейните думи  Габрово като географски център, столица на хумора, ски дестинация през зимата, царството на българските занаяти е в топ листата и като дестинация за селски и еко туризъм. "Доказахме, че сме изключително подходящ град и за фестивален туризъм, а курортен комплекс Узана е нешлифован диамант, който би могъл да донесе сериозни бонуси на региона", добавя тя.