Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец
Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец / снимка: БЧК

На 8 май се отбелязва Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец. В България честването ще мине под мотото „Открий доброволеца в себе си”, „Светът е наш... Ти си на ход!”, съобщиха от БЧК. Във Варна празникът ще бъде отбелязан с открит урок по първа помощ в Морската градина от 14:00 часа.

За първи път 8-ми май е чества като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 г. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Международния комитет на Червеия кръст всяка година предлагат специфична тема (девиз) за отбелязването на червенокръсткия празник.

Българският Червен кръст се присъединява към идеята на Международната федерация тази година девизът за отбелязването на червенокръсткия празник да бъде посветен на доброволността, като се постави акцент и върху насърчаването на доброволчеството.

„Живеем във време на големи предизвикателства, когато кризите са все повече и по - комплексни, а засегнатите от тях - все по-многобройни”, заявява Кристалина Георгиева, комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, в свое изявление по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец на 8 май, съобщиха от офиса на еврокомисаря.

„Все по-често сме изправени пред мега-бедствия, като тези, които засегнаха Хаити, Пакистан и Япония. Не можем да отклоняваме вниманието си и от продължителните хуманитарни кризи, като тези в Сахел, Афганистан и Сомалия. Наред с тези изпитания ескалират и нови спешни нужди, например в северна Африка, Брега на Слоновата кост и Близкия Изток. Тези предизвикателства ни задължават да се стремим да предоставяме все по-бърза и ефективна помощ на засегнатите, страдащите, нуждаещите се. Заради тази нужда днес е по-важно от всякога да си сътрудничим с опитни организации, които помагат ефективно в най-трудните моменти, и в най-сложните кризи. Сред най-важните ни партньори в борбата за спасяването на човешки животи са организациите от семейството на Червения кръст и Червения полумесец”, пише още в изявлението си тя.