Нова година - история на празника

И малко съвети как да е по-добра за нас
31 дек 2008 07:57,
4
Нова година - история на празника
Снимка: БГНЕС

Отбелязването на Новата година е най-древният от всички съществуващи празници.

По време на разкопките на египетските пирамиди археолозите намерили съд, на който било написано “Начало на Новата година”.

В Древен Египет настъпването на Новата година било по време на разлива на река Нил (към края на септември). Това събитие било много важно, защото единствено благодарение на него в пустинната земя се раждала реколта. Египтяните поставяли статуите на бог Амон, жена му и сина му в лодка, която един месец се носела по реката.

Още преди новата ера римляните започнали да си разменят подаръци и да се веселят през цялата нощ, желаейки един на друг щастие, късмет и благополучие. Обикновено това ставало в началото на март, докато Юлий Цезар не въвел новия календар – Юлианския, според който Новата година започва на 1 януари, както е и днес.
Първият месец от годината бил наречен на името на римския бог Янус – двуликия. Единият му образ гледал назад, а другия напред - в бъдещето.

Съществува легенда, според която Цезар е освободил един от своите роби за това, че последният му пожелал през следващата година да живее по-дълго, отколкото през изминалата.

Във Вавилон Новата година започвала през пролетта. По време на празника хората се веселили и можели да правят каквото си поискат. Когато след няколко дни царят се завръщал със своята свита, народът отново се захващал за работа.

Келтите посрещали Новата година в края на ноември. Празникът се наричал Samhain от “summer's end” (краят на лятото). Те вярвали, че в навечерието на новата година духовете на мъртвите се явяват.

В Средновековна Англия годината започвала през месец март. Решението на парламента началото на годината да се пренесе на 1 януари срещнало протеста на женската част от населението. Дамите не били съгласни, защото по този начин щели да прибавят още дни във възрастта си. Това се случило през 1752 г.

В дълбоката древност началото на Новата година се е свързвало с пролетта – началото на възраждането на природата и очакването за новата реколта.

В Русия също празнували на 1 март, докато през 1699 г. Петър І издава указ, с който определя за начало на годината 1 януари.

А ето и някои основни моменти, за да ви върви през Новата година.
Вярва се, че какво се случи на 1 януари, в този дух ще протече цялата година.

Желателно е да не се натоварвате с тежка и мръсна работа през първия ден, за да не прекарате 12 месеца в неуморен труд без почивка.

Гледайте  и да не давате пари назаем, че цяла година ще ги търсите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
практичен преди 15 години
За добро прекарване на празника е необходимо още:1. Ако не сте от пароимащите и не сте на Азорските острови или в някоя културна страна без орангутани, бягайте в затънтени горски места, където няма л.умпени - т.е. деградирали морално хора, крадци, пияндури, мърльовци и особено - шофьори, марка БG.2. Ако все пак сте осъдени да останете, например в София, и особено - зад надлез "Надежда" - в Надежда, Толстой, Момкова махала, Свобода, Обеля, напъхайте се в килера, като преди това запушете с одеала, юргани, стереопор и други уплътняващи материали, всички врати и прозорци, които излизат в "околната среда". Така ще избегнете извънредни ситуации - задушаване от сяра и други газове от изблиците на радост на орангутаните, спукване на тъпанчетата от децибелите, произведени пак от орангуганите.3. Във всички случаи си купете запушалки за ушите - иначе не ви мърда нервно разстройство или инсулт.4. Не си правете труда да звъните в полицията за помощ и спасение от канонадата и отровната смрад - ще ви отговорят, че пиратките се продават законно.5. Не си правете труда да звъните и в общината или в Министерство на извънредните ситуации (МИС). Общините не работят от 12 ч. на 30.12, а л.умпенизираното (просташко) празнуване на Нова година изобщо, ама изобщо не е ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ. Нищо, че взривовете напомнят на тези, които са преживели, бомбардировките в София през Втората световна война. На простаците, които "празнуват" с взривове и изтезават съседите си, явно им се иска да я възстановят на живо - дано все пак не им се случи. 6. Уповавайте на думите на гостенката на Милен Цветков на 30 12. - стара търговка на , която неистово убеждаваше зрителите, че всичко е въпрос на "начин на поведение"(?!) и, че нейните не са предизвикали наранявания. О, санта симплиситас, като че ли пиратките имат лична карта! И се правеше на глухоняма, когато младеж, живял в Манчестър обясни, че през годината (за разлика от нас - целогодишно) гърмежи няма, а по празници (посочи Хелоуин) се оцепва район с диаметър един километър и никой няма право да влиза там, където се гърми, забележете - НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ЧАС, И НЕ ГЪРМЯТ ГРАЖДАНИТЕ, КОЙ КАКТО И КОГАТО ИСКА, А ФОЙЕРВЕРКИТЕ - НЕ ВЗРИВОВЕ, СЕ ПРАВЯТ САМО ПОД ПОЛИЦЕЙСКИ КОНТРОЛ. Така, между впрочем е и във Франция, и в Германия, и в Дания, Швеция, Финландия, Белгия и др. човешки държави.7. Пригответе си прясно мляко и ли нещо друго за противоотрова. Задушаващата и дразнеща лигавицата и разяждаща белите дробове сярна и друга смрад (май сярата правеше някакви добродушни съединенийца във въздуха, нещо като фино диспергирана киселинка, която пък като се вдиша прави едни мънички дупчици по бронхи и алвеоли - такъв случай имаше преди 25 години от ТЕЦ - София, дето на жените им прогаряха чорапогащите). Ама ония капчици бяха от централизираната икономика, а сегашните са от гордо пазарната такава. Обаче и от Министерство на здравеопазването и от Министерство на околната среда, и от МИС си мъл
2
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Да си припомним и нашите традиции, след като както обикновенно цитираме само чуждите:Старите българи са празнували Нова Година на 22 Декември когато е най-късия ден на годината. Цлънцето завършва своето оттегляне и започва свойа път назад.
1
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
На Нова госина - 1 януари - Православната църква празнува св. Обрезание Господне.На същия ден Църквата почита паметта на св. Василий Велики - Васильовден.