Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В повече от 80 страни в света 15 октомври се отбелязва като Световен ден на миенето на ръцете.

Лошата лична хигиена и липсата на достъп до добри санитарни условия са причина за около 88% от смъртните случаи при болести, придружени от диария и са отговорни за смъртта на 1,5 милиона деца под 5-годишна възраст всяка година.

По данни на Световната здравна организация 13 500 от тези погубени детски живота всяка година са на деца от зона EURO-B, където попада и България.

Превръщането на миенето на ръцете със сапун преди хранене и след посещение на тоалетната в автоматизиран навик спасява повече човешки животи, отколкото която и да било ваксина или медицинска интервенция сама по себе си.

Намалява смъртността от болести, придружени от диария наполовина, а смъртността от остри дихателни инфекции с една четвърт,  предпазва и от редица кожни болести, възпаление на очите, чревни инфекции.

Като цяло измиването на ръцете с вода и сапун намалява заболеваемостта с 42% - повече отколкото всяко друго отделно взето средство за превенция.

Въпреки че хората знаят, че трябва да си мият ръцете и кога е особено важно да ги мият, изследванията показват, че само 34% от хората в развитите страни го правят винаги след ползване на тоалетна (или сменяне на бебешки пелени) и преди боравене с храна.

Ръцете трябва задължително да се измиват и всеки път след пипане на животно, домашен любимец или неговите играчки и отпадъци; след духане на носа, кашляне или кихане в ръцете; след третиране на рани; докосване на болен или ранен човек; боравене с отпадъци, мръсни обувки и т. н., и разбира се, винаги когато ръцете ви са мръсни.

В Стара Загора в рамките на инициативата ще се проведе демонстрация на измиване на ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase