Световен ден на прелетните птици

28406
Световен ден на прелетните птици

Световният ден на прелетните птици (World Migratory Bird Day) се отбелязва от 2006 г. вторите събота и неделя на май. Тази година това са 11 и 12 май.

Дните са посветени на ежегодната кампания за повишаване на информираността и за съхраняване на прелетните птици, както и на средата на техните обитания в целия свят.

Кампанията се организира на основата на два международни договора за опазване на дивата природа – Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни и Съглашението за опазване на афро-евразийските мигриращи блатни птици - под егидата на Програмата на ООН за околната среда.

Феноменът миграция на птиците е един от показателите за живота на Земята, за здравето и качеството на околната среда и за изменението на климата. Благодарение на прелетните птици се поддържа баланса на екосистемата: някои растения се опрашват именно от мигриращи птици. Ако птиците са застрашени от изчезване, това е явен признак за промяна на условията на тяхното обитание, което пък може да засегне живота на други видове.

Опазването на прелетните птици и на техните местообитания по целия прелетен път е необходимо условие за по-нататъшното им съществуване редом с хората. Изчезването на отделни видове птици поставя в опасност цялото природно разнообразие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com