Last news in Fakti

29 Август, 2014 13:59 2 531 8

Честваме Международния ден за борба срещу ядреното оръжие

  • международен ден за борба срещу ядреното оръжие-
  • казахстан-
  • проект "атом"-
  • хирошима

Двадесет и девети август е дата, предложена от президента на Република Казахстан и одобрена от Общото събрание на ООН с резолюция от декември 2009г. (Резолюция № 64/35) за Международен ден за борба срещу ядрените опити.

Датата, разбира се, не е избрана случайно. Именно на 29 август 1949 година, точно преди 65 години, Съветският съюз осъществява първото тестване на ядреното оръжие на Семипалатинския изпитателен полигон, което отвори една трагична страница в историята на Казахстан.

От 1949 до закриването на полигона през 1991 година на полигона са извършени не по-малко от 500 тествания на ядреното оръжие, а общата мощност на взривените ядрени заряди 2,5 пъти надхвърля мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима.

И отново на същата тази вече паметна дата - 29 август- през 1991 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписва указ за закриването на Семипалатинския ядрен полигон. Този факт бележи старта на процеса на отказ от четвъртия в света по мощност ядрен арсенал.

Преди две години президентът на Република Казахстам инициира международен проект „АТОМ”. Поседният има за цел света да има достъп до информацията относно последиците и заплахите от ядрените опити.  Поставя се сложна, но благородна задача: да се обединят усилията на хора от различни държави, завинаги да се спрат ядрените опити, и движението към един безядрен свят да стане последователно и необратимо.

В тази връзка днес в Московския културно-делови център в столицата се проведе изложба, посветена именно този глобален проблем. Беше излъчен и документален филм, чиито кадри разкриваха болката, причинена на стотици невинни хора, принудени да живеят с тежките последици  в здравословен и психически аспект от ядрените опити. Присъстващите се запознаха и с горепосочения проект „АТОМ”, като стана ясно,че на сайта на проекта (www.theatomproject.org) има електронна петиция, която призовава всички, които са за свят без ядрено оръжие, да я подпишат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johny

    3 0 Отговор
    Лошото е, че ги има изобщо!!!
  • 2 Монго

    4 0 Отговор
    Доколкото знам от историята, само една нация е използвала ядрено оръжие, и то два пъти /Хирошима и Нагасаки/ и това не са били военни цели, просто някои са се направили на...каубои, а може би наистина са такива-кравари.
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор
    Ядреното оръжие е наѝ-мощният възпиращ фактор на една глобална воина.Страна притежаваща ядрено оръжие практически не може да бъде нападната.А ние обикновените хора да си носим новите дрехи,и да се надяваме,да не стане някоя грешка, или атомна бомба да не попада в ръцете на някои ислямски фундаменталист.

    Коментиран от #4

  • 4 Змей Горянин

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хрисофор Карамфилов":

    Именно, в България имаше ядрено оръжие по времето на Тодор Живков, този факт малко хора го знаят, но е факт, затова и сегашните ни "съюзници" Турция и Гърция не смееха да си врат гагата в нашата държава. Сега е друго, поне в представите на повечето хора в България, а всъщност ние сме едно едва кретащо държавно образувание, лишено от суверенитет и тънещо в мизерия за сметка на знайни и незнайни крадци, наречени политици и народ, който губи все повече обликът си под диктата на ЕС и САЩ.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Змей Горянин":

    Позволи ми да не се съглася с теб,относно това дали сме имали ядрено оръжие.Моите аргументи са такива.Дори и в условията на студената воина лидерите на двата блока са комуникирали и са постигали някакъв паритет. Когато САЩ разполагат ядрено оръжие в Турция,СССР веднага разполага също такова в Куба. Стига се до Карибската криза,в последствие таѝни преговори.Русия изтегля ракетите от Куба,а САЩ ракетите от Турция.Ядрено оръжие в БГ.би нарушило баланса на силите. Иначе ракетите които ни накараха да нарежем нашите нови господари вероятно са могли в случаѝ на нужда да се заредят с химическо или ядрено,ако се наложи.Иначе за другото си прав,и ще продължавам да чета коментарите ти с интерес.
  • 6 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Змей Горянин":

    И ,ако имаш такава информация факти и аргументи ,ще се радвам да ги споделиш ,нямам претенции,че от мен звучи самата истина ,просто винаги съм се опитвал да търся някаква логична връзка.
  • 7 Монго

    3 0 Отговор
    В България никога не е имало ядрено оръжие. Имали сме ракети носители на такова- СС 20, разположени на Марино поле, до Баня и Бегунци. Обхвата на това оръжие е 300 км. и способност да носи ядрена глава до 500 килотона /10 пъти повече от бомбата в Хирошима/.
  • 8 Монго

    3 0 Отговор
    Ракетните ни войски са тренирали пуск на такива ракети на полигона Капустин Яр край Волгоград, първия пуск на българска оперативно тактическа ракета на този полигон е осъществен през 1962 г. но са използвани фугасни заряди. В случай на война е било предвидено ядрен заряд да бъде доставен в България за...2 часа.