Реклама / Ads
2| 6102 |20.03.2016 МИНАЛО

Чества се международния ден на франкофонията

.
20 март е Международният ден на франкофонията - празник на френския език и култура. Денят се отбелязва в 70 страни по света с над 890 млн. души население, над 200 милиона от които говорят френски. България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. Разнообразни събития през цялата седмица предшестваха Деня на франкофонията.
 
Терминът „франкофония" е въведен през 1880 г. от френския географ Онезим Реклю, за да се назоват както хората, така и всички страни, в които се говори френски. Оттогава думата „франкофония" с малко „ф" се използва за означаване говорещите френски език, а Франкофония с главна буква, се отнася за институцията, осъществяваща връзките между франкофонските страни. Според последния доклад на Обсерваторията за френски език, публикуван през 2014 г, франкофоните на петте континента наброяват 247 милиона души.

Още през първите десетилетия на XX век се създават многобройни асоциации с цел да поддържат жива и непрекъсната франкофонската идея. Сред тях са професионални асоциации, писателски общности, библиотекарски, университетски, журналистически, адвокатски мрежи, неправителствени организации и, разбира се, мрежи на преподаватели по френски език.

От 1970 г или от създаването на Агенцията за културно и техническо сътрудничество, превърнала се по-късно в Международна организация на франкофонията - франкофоните могат да разчитат на институционален орган, с основна цел популяризиране на френския език и сътрудничество между държавите, членуващи в организацията. България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г.

На 20 март всяка година в цял свят се празнува Международният ден на франкофонията. В последните години се организират различни прояви в рамките на една седмица.

Тази година България се включи с различни събития, сред които международна конференция на тема "Силата на думите", концерт на Софийската филхармония, изложба с политически карикатури на сградата на френското посолство в София, франкофонски поетичен конкурс, литературни четения, театрални представления, филмови прожекции, дебати и др.

Събитията продължават и в следващите дни.

Утре във Френския институт в София ще се проведе Диктовка за франкофонията, а на 23 март в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Благоевград ще се състои деветото издание на „Франкофонско рали в България".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15215 |01.01.2016 Дати и събития за честване през 2016 г. . 4| 6224 |20.10.2015 Честват 120 години на паметника на Левски . 3| 5477 |12.10.2015 БАН чества 146-та годишнина от основаването си . 9| 8737 |23.09.2015 На този ден чествахме Септемврийското въстание...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads