Добавете още един празник към вашата трапеза
Най-доброто съотношение между сметана и ягоди и лесно сметаново тирамису
Днес честваме световния ден на сметаната. Празникът на тази
вкусотия съвпада с рождения ден на Аарон С.
"Бъни" Лапин, основател на марката Reddi-wip,
предлагана в аерозолни кутии. Иначе, сметаната съществува от
16-ти веки е включена в рецептни, датиращи от 1549 г. в Италия и 1604 г. от
Франция. В много случаи е наричана „Сняг от мляко“.
Сметана и ягоди
Британски учени, очевидно почитатели на сладостите са
установили, че идеалното съотношение между ягоди и сметана е 70% към 30%. На практика това значи, че към една лъжица
сметана най-добре ще подхождат две средно големи ягоди. А ако си приготвяте
подобен десерт, трябва да се съобразите и с другото британско откритие – трябва
всичко да бъде изядено до две минути и 50 секунди, иначе ягодите омекват, а
сметаната се разводнява. Поне според учените. Те изненадващо установили, че
малко преди третата минута ягодите започват да се свиват. Всъщност, тази вкусна
комбинация е била измислена от готвач в двора на Хенри Осми, когато ягодите са
били предназначени само за привилегированите, а сметаната е била „селска храна“.
ИДЕЯ: пригответе бързо ТИРАМИСУ СЪС СМЕТАНА
- 1,5 -2 ч.л. нескафе
- ¼ ч гореща вода
- 1 ч сметана
- 1 ч захар, за предпочитане пудра
- 230 г маскарпоне или крема сирене
- Какао на прах
- Настърган шоколад
- Ванилия
Разбийте сметаната – с миксер, за няколко минути, докато стане твърда. Не забравяйте, че най-добър резултат ще получите, ако тя е студена, а оборотите на миксера трябва да се увеличават постепенно. Иначе, ако започнете с високи обороти още в началото, рискувате всичко да се втечни. Ако предпочитате да подсладите, използвайте пудра захар, която да добивите в края на процеса.
В отделен съд разбийте маскарпоне или крема сирене със
захар. После добавете предварително направеното нескафе, ванилия отново
разбийте до гладка смес. Добавете разбитата сметана и разбъркайте леко, до
хомогенност-
В подходящи чаши сипете малко от получения крем, поръсете с какао
и така повторете няколко пласта, като редувате крем с какао. Отгоре настържете
шоколад.
БОНУС ИДЕЯ:
Добър вариант е в крема да сложите и бишкоти, натопени в ром
– така десертът ще е още по-вкусен.
Коментари
Публикуване на коментар
Вашето мнение