05.01 – ДЕН НА СМЕТАНАТА

 

Добавете още един празник към вашата трапеза

Най-доброто съотношение между сметана и ягоди и лесно сметаново тирамису



Днес честваме световния ден на сметаната. Празникът на тази вкусотия съвпада с рождения ден на Аарон С. "Бъни" Лапин, основател на марката Reddi-wip, предлагана в аерозолни кутии. Иначе, сметаната съществува от 16-ти веки е включена в рецептни, датиращи от 1549 г. в Италия и 1604 г. от Франция. В много случаи е наричана „Сняг от мляко“.

Сметана и ягоди

Британски учени, очевидно почитатели на сладостите са установили, че идеалното съотношение между ягоди и сметана е 70% към 30%.  На практика това значи, че към една лъжица сметана най-добре ще подхождат две средно големи ягоди. А ако си приготвяте подобен десерт, трябва да се съобразите и с другото британско откритие – трябва всичко да бъде изядено до две минути и 50 секунди, иначе ягодите омекват, а сметаната се разводнява. Поне според учените. Те изненадващо установили, че малко преди третата минута ягодите започват да се свиват. Всъщност, тази вкусна комбинация е била измислена от готвач в двора на Хенри Осми, когато ягодите са били предназначени само за привилегированите, а сметаната е била „селска храна“.

ИДЕЯ: пригответе бързо ТИРАМИСУ СЪС СМЕТАНА

ПРОДУКТИ
  • 1,5 -2 ч.л. нескафе
  • ¼ ч гореща вода
  • 1 ч сметана
  • 1 ч захар, за предпочитане пудра
  • 230 г маскарпоне или крема сирене
  • Какао на прах
  • Настърган шоколад
  • Ванилия





Разбийте сметаната – с миксер, за няколко минути, докато стане твърда. Не забравяйте, че най-добър резултат ще получите, ако тя е студена, а оборотите на миксера трябва да се увеличават постепенно. Иначе, ако започнете с високи обороти още в началото, рискувате всичко да се втечни. Ако предпочитате да подсладите, използвайте пудра захар, която да добивите в края на процеса.
В отделен съд разбийте маскарпоне или крема сирене със захар. После добавете предварително направеното нескафе, ванилия отново разбийте до гладка смес. Добавете разбитата сметана и разбъркайте леко, до хомогенност-

В подходящи чаши сипете малко от получения крем, поръсете с какао и така повторете няколко пласта, като редувате крем с какао. Отгоре настържете шоколад.

БОНУС ИДЕЯ:
Добър вариант е в крема да сложите и бишкоти, натопени в ром – така десертът ще е още по-вкусен. 

Коментари