вторник, 1 октомври 2013 г.

Покров Богородичен (покривало, защита на Пресвета Богородица)



Октомври започва с голям православен църковен празник,
празнуваме закрилата на Божията майка  -


В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.
Празникът Покров на Божията Майка се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. Събралите се на молитва хора видели Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в знак на защита. 


1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица. В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха.Тя била съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.
Вярва се, че по молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. Благочестивият император Лъв и св. патриарх Тарасий, като видели това чудно събитие, постановили то да бъде празнувано всяка година. Много църкви в България са наречени „Покров на Света Богородица” и на 1 октомври е техният храмов празник.
 

Пресветата Дева Мария - 
на Нея се уповаваме, към Нея прибягваме, с умиление Я призоваваме и Й се молим:
Богомайко, като гледаме
на твоя пречист образ, умилно казваме:
покрий ни с честния си покров и ни избави
от всяко зло, като молиш твоя Син
Христос да спаси душите ни.

Светата Православна църква е определила днешния ден, за да си спомним за покровителството, застъпничеството и закрилата на Божията майка върху всички, които с искрена молба се обръщат към нея за помощ. Затова и днешният празник се нарича Покров на Пресвета Богородица.

Няма коментари: