4.4 - Ден на Св. Исидор - покровителят на интернет

Католическата църква днес отбелязва деня на Свети Исидор, архиепископ Севилски.

Теологоът, географ, астроном, юрист и медик е признат за покровител на учениците и студентите, а от 2001 година насам е и покровител на потребителите на компютри и интернет.



Испанският епископ-ерудит се ражда през 560 година. Произхожда от семейство на знатен римлянин и дъщерята на крал на вестготите. В ранните си години Исидор получава блестящо за времето си образование. На 30-годишна възраст, след като почива по-големият му брат Лендра, той наследява епископската катедра в испанския град Севиля.



Под перото на Исидор излизат няколко десетки съчинения, сред които “История на кралете на вестготите, вандалите и свевите”, “За раждането и смъртта на отците”, “За знатните мъже”.

Освен това пише трактати с научен характер “За порядъка в творенията”, “За природата на вещите”; назидателни сборници: “Сентенции”, “Синоними”, “Някои алегории на Светото писание”, "Книга за числата”, както и редица църковни и манастирски правилници.

Оставя и богат архив от кореспонденцията си със съвременниците си.



Той е автор на една от първите книги по етимология.

Първи представя трудовете на Аристотел в Испания, и заради това се смята за патрон на учениците и студентите.



Най-голяма известност Исидор си спечелва за създаването на първата енциклопедия Etymologiae в 20 тома.

Мнозина смятат това творение за равностойно с изобретяването на интернет и онлайн енциклопедиите. В двадесетте раздела на книгата са изложени сведения по граматика, риторика, медицина, история, право, космология, теология, агрономия, зоология и редица други области на знанието.



Etymologiae се ползва с огромна популярност през средновековието.

До наши дни са достигнали над 1000 преписа от творбата. Именно тази енциклопедия става причина св. Исидор да бъде провъзгласен за покровител на интернет.



В конкуренцията за патронажа над световната мрежа в началото на ХXI век Исидор “побеждава” св. Текла и св. Педро Регалдо.

Св. Педро Регладо, живял през XV век, се прославя с това, че уж можел да се намира едновременно в два различни манастира, отстоящи на 77 км един от друг. Същността на чудото му се разглежда като сходна с възможността, която предоставя интернет днес – да се “пренасяме” моментално в коя да е точка на света.



Кандидатурата за покровителка на интернет на Св. Текла пък е разглеждана заради силата на молитвите й, като се твърди, че отправените към нея молитви помагат да се разрешават компютърни проблеми.

Тя е особено милостива към покаялите се спамери и любители на пиратски софтуер.



Конкуренцията е силна, но в крайна сметка папа Йоан Павел II избира св. Исидор, позовавайки се на това, че преди всичко световната мрежа е огромна съкровищница на практическото и теоретично познание на човечеството.

Творението на Исидор Etymologiae за съвременниците му е подобно на интернет днес.



Светият престол не е предвидил специални чествания на св. Исидор.

В ерата на компютърните технологии Ватикана не изостава от световните тенденции.

От 1996 година Светият престол ненатрапчиво присъства във виртуалното пространство.

За последните 18 години Ватикана се “обзаведе” не само със собствен официален сайт (уеб сървърите му работят на три компютъра, наречени в чест на архангелите Рафаил, Михаил и Гавраил), но и с акаунти в социалните мрежи Facebook, Instagram, YouTube и Pinterest.

Едва в последните години Ватикана обръща повече внимание на присъствието си в Световната мрежа, но това не омаловажава постиженията му.



Свети Исидор, покровителят на интернет, почива на 4 април 636 година.

 

По материали от nakratko.bg




{START_COUNTER}