Петък, 29 Март 2024, 16:25

3 май - Световен ден на свободата на печата

3 Май 2014, 11:34
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 2995 0


На 3 май в целия свят се отбелязва Денят на свободата на печата.  Този ден е обявен за Световен ден на свободата на печата от ООН през 1993 г. На него ние утвърждаваме принципите на свободата на словото и почитаме журналистите, пострадали по време на упражняването на своята професия. Свободните и жизнени медии са необходими за демокрацията, прозрачността и върховенството на закона. Като разкрива злоупотреби, свободната преса се бори с корупцията, държи правителствата отговорни и помага на гражданите да направят информиран избор. Медиите играят важна роля, отразявайки действителността открито, коректно,  непредубедено и без фаворитизиране.
Според „Репортери без граници“ само през 2013 година са били убити повече от 110 журналисти, а повече от 3000 са били арестувани, заплашвани или нападани. Безброй други са били сплашвани или принуждавани да прибягнат до  автоцензура от страна на редактори или собственици, чиято цел е да използват медиите за манипулиране на аудиторията или за атаки срещу опонентите им, а не за информиране на обществото.
За съжаление събитията по света показват, че все още има много места, където медийната свобода е под заплаха или въобще не съществува.
Според класацията на американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус" България е на 78-о място в света по свобода на медиите. Класацията определя медиите в страната ни като частично свободни. Миналата година България беше на 76-то място, отбелязва БГНЕС.
Водещите 65 страни в класацията на 196 държави се определят като свободни, а последните 63 са несвободни. България е изпреварена от страни като Източен Тимор, Бенин, Гвиана и Намибия и дели 78-та позиция с Унгария. Малко след страната ни са Индия, Монголия, Ботсвана. Хърватия и Румъния са след нас - съответно на 83-то и 86-то място.
 
Финландия държи първото място по медийна свобода. След нея са Норвегия и Швеция.
Сред страните от Централна и Източна Европа България е на 10-о място. В групата на свободните държави в региона "Фрийдъм Хаус" поставя Естония, Чехия, Словакия, Литва, Полша, Словения и Латвия.
Днес, когато честваме Световния ден на свободата на печата под мотото за 2014 година - „Медийна свобода за едно по-добро бъдеще“, нека да си припомним какво е необходимо, за да превърнем това бъдеще в реалност : коректно и достоверно отразяване от етични и отговорни журналисти, работещи в свободна от влияния и заплахи среда в медии, притежавани от открити и прозрачни собственици, чиято единствена цел е да информират обществото и да му предоставят достъп до всички гледни точки по един професионален начин. За да са постигне това по-добро бъдеще, все още има какво да се направи. 
 
Решението на Общото събрание на ООН да обяви 3 май като Световен ден на свободата на печата (World Press Freedom Day) е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция 1991 г. "относно насърчаване на свободата на печата в света" е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество. Генералната конференция предаде на Общото събрание, изразено от държавите членки на ЮНЕСКО, желанието да обяви 3 май като "Световен ден на свободата на печата".


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete