Прием за националния празник на Азербайджан

Публикувано:
12:45ч / 01.06.2017г
Брой прочитания:
705
Брой коментари:
0

Националният празник на Азербайджан – Денят на Републиката, 28 май – беше отбелязан с прием, който мина под знака на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. На това акцентира в словото си Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас. Сред значимите събития в българо-азербайджанските контакти от последните месеци тя открои посещението във Велико Търново на г-жа Мехрибан Алиева, която взе участие в церемонията по откриването на архитектурно-музейния резерват „Трапезица”. Той бе възстановен с подкрепа на Фондация „Гейдар Алиев”, ръководена от г-жа Алиева. Друга важна сфера на сътрудничество, на която се спря в словото си Н.Пр. д-р Гурбанова, беше енергетиката.

В приветствието си Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката, отбеляза значението, което България отдава на Южния газов коридор.

Приемът събра на едно място много приятели на Азербайджан – дипломати, политици, експерти в различни области, учени, журналисти. Сред тях бяха проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури при СУ „Св. Климент Охридски“, съпругата му Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, популярният композитор и диригент Маестро Кирил Ламбов, под чието диригенство бяха изпълнени химните на двете ни страни… Тук бяха и студентите от Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет с директор София Шигаева-Митреска, която всеотдайно популяризира у нас културата на своята родина.

Гостите на приема получиха като подарък броя на списание „Европа 2001“, посветен на Азербайджан – поредният впечатляващ брой на изданието с директор Венета Генчева.

По време на приема по случай азербайджанския национален празник беше представена съвместна филателна изложба, организирана от посолството на Азербайджан, Азермарка и Български пощи, Българска филателия и нумизматика. Миналата година по време на церемонията по откриването на архитектурно-музейния резерват „Трапезица” във Велико Търново за пръв път в историята беше пусната в обръщение съвместна пощенска марка „Азербайджан-България”. Наскоро специална марка беше издадена в Азербайджан по повод 25-тата годишнина на дипломатическите отношения между страните ни. Тя беше показана на видно място в изложбата, включваща две табла с азербайджански и две табла с български марки. Българските бяха посветени на историята и двустранните отношения, а азербайджанските – на видния политик Гейдар Алиев, на независимостта, историята и значими исторически личности. Други тематични акценти на азербайджанските марки бяха: архитектура, Формула 1, Евровизия, природни ресурси, национални костюми, Ходжалъ, музикални инструменти на Азербайджан.

Подробна информация за изложбата и снимки от нея ни бяха любезно предоставени от посолството на Азербйджан в София.

Повече снимки от приема може да видите тук.

 

Източник: www.evropaworld.eu