Босна и Херцеговина отбелязва 20 години от своята независимост
Босна и Херцеговина отбелязва 20 години от своята независимост / снимка: БГНЕС, архив

Босна и Херцеговина отбелязва 20 години от обявяването на независимостта си от бивша Югославия с церемония, показала дълбокото етническо разделение, което продължава да съществува в страната, разкъсана от войни през 90-те години на миналия век, предава АФП.

Само Хърватско-мюсюлманската федерация отбеляза годишнината, тъй като етническите сърби в Босна не признават датата като национален празник. Представителите на мюсюлманите и на хърватите в тричленното президентство на Босна Бакир Изетбегович и Желко Комшич посетиха символични места, свързани с войната от 1992 до 1005 г., избухнала след като обявената независимост беше отхвърлена от босненските сърби.

"На днешния ден мислите ни са на първо място с тези, чиито любими хора дадоха живота си, за да защитят свободата и правото на достоен живот", заяви Изетбегович, чийто баща Алия Изетбегович беше първият президент на независима Босна. Изетбегович и Комшич поднесоха цветя на гробище в Сараево за защитниците на града, които се сражаваха със сръбските войски по време на 44-месечната обсада, предава БГНЕС.

По-късно ще бъде поднесен венец на паметника на 1500-те деца, които бяха сред убитите 10 000 души по време на обсадата. Представителят на босненските сърби в президентството Небойша Радманович не присъства на церемонията. Независимостта не се отбелязва в населената със сърби Република Сръбска, която заедно с Мюсюлманско-хърватската федерация е част от днешна Босна. Мюсюлманите и хърватите гласуваха за отделянето на Югославия през 1992 г. на референдум, който беше бойкотиран от босненските сърби.