Почивки на Литва

Годишни фестивали и тържества

Годишните празнични празници на Литва включват съвременни светски празници, празнични празници и езически празници, които помнят предхристиянското наследство на Литва. Повечето празници се радват на някакъв вид публично изразяване на пазари, улични фестивали, декорации или други традиции.

Нова година - 1 януари

Честването на Нова година в Литва съвпада с всички тези в Европа, с частни партита, фойерверки и специални събития, които звънят в Нова година.

Ден на защитниците на свободата - 13 януари

Денят на защитниците на свободата отбелязва деня, в който съветските войски нахлули в телевизионната кула в рамките на борбата за независимост на Литва през 1991 г. В този ден и в дните преди 13 януари над 12 души бяха убити и над сто души бяха ранени. В миналото денят бе отбелязан със специални събития, както и свободен достъп до музея на КГБ

Uzgavenes на февруари

В началото на февруари се провеждат карнавални тържества в Угаген , Литва. Зимата и пролетта го водят в комична борба и образа на представянето на студения сезон, Още, се изгаря. Във Вилнюс се организират открити пазари и детски дейности, а на този ден хората правят и ядат палачинки.

Ден на независимостта - 16 февруари

Официално наречен Ден на възстановяването на щата Литва и по-общо познат като един от лидерите на Литва за независимост, този ден отбелязва декларацията от 1918 г., подписана от Jonas Basanavičius и още деветнадесет подписващи.

Актът провъзгласи Литва за независима държава след Първата световна война. На този ден флаговете украсяват улиците и сградите, а някои предприятия и училища се затварят.

Ден на реституцията - 11 март

Денят на реституцията отбелязва акта, който обявява Литва за освободена от Съветския съюз на 11 март 1990 г. Въпреки че Литва е направила своите желания известни на СССР и останалата част от света, едва след година, когато чужди държави започнаха официално да признае Литва за своя собствена страна.

Ден на св. Казимир - 4 март

Денят на св. Казимир си спомня за покровителя на Литва. Панаирът Kaziukas, огромен панаир на занаятите, се провежда през уикенда, който е най-близо до този ден във Вилнюс. Gediminas Prospect, Street Pilies и страничните улици са снабдени с продавачи от Литва и близките страни, както и с хора, които идват да пазаруват за ръчно изработени и традиционни стоки.

Великден-Пролет

Великден в Литва се отпразнува по римокатолическата традиция. Разработените Великденски палми и литовските яйца за Великден са силни елементи на Великден и символизират връщането на пролетта.

Ден на труда - 1 май

Литва празнува Деня на труда с голямата част от останалия свят на 1 май.

Ден на майката - първата неделя през май; Ден на бащата - първата неделя през юни

В Литва семейството е една честна институция и високо оценена. Майките и бащите се празнуват в съответните дни.

Ден на траур и надежда - 14 юни

14 юни 1941 г. започва първата от масовите депорти, настъпили след като Съветският съюз окупира балтийските държави. Този ден си спомня жертвите на тези депорти.

Ден на св. Йоан - 24 юни

Денят на Св. Йоан припомня езическото минало на Литва. На този ден се наблюдават традиции и суеверия, свързани с лятото.

Сватбите включват прескачане на пожари и плаващи венци на вода.

Ден на държавността - 6 юли

Денят на държавността отбелязва короната на крал Миндаугас през 13 век. Миндаугас е първият и единствен цар на Литва и има специално място в историята и легендите на страната.

Ден на Успение Богородично - 15 август

Тъй като Литва е преобладаващо римокатолическа нация, Деня на Успение Богородично е важен празник. Някои фирми и училища са затворени в този ден.

Ден на черна лента - 23 август

Денят на Black Ribbon е цял ден за памет на жертвите на сталинизма и нацизма в цяла Европа, а в Литва се отбелязват знамена с черни панделки, които отбелязват този ден.

Целият ден на Светини - 1 ноември

В навечерието на Деня на светеца, гробовете се почистват и украсяват с цветя и свещи. Гробниците стават места на светлина и красота тази нощ, свързвайки света на живите с тези на мъртвите.

Бъдни вечер - 24 декември

Наречен Кючиос, Бъдни вечер е семейна почивка. Семействата често ядат 12 ястия, за да символизират 12-те месеца на годината и 12-те апостоли.

Коледа-25 декември

Литовските коледни традиции включват обществени коледни елхи, семейни събирания, подаръци, коледни пазари, посещения от Дядо Коледа и специални ястия.