Международен ден на студентите

19216
Снимки:

Международният ден на студентите се отбелязва се ежегодно на 17 ноември.

Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където се е състояло първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.

Разместват се почивните дни по Коледа

Правителството взе решение за разместване на почивните дни по Коледа. Кабинетът обяви 23 декември 2013 г., понеделник, за почивен ден, ...

На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Загиват 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета.

В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Поради тази причина денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com