1 октомври - Ден на музиката, пенсионерите, вегетарианците и архитектите
1 октомври - Ден на музиката, пенсионерите, вегетарианците и архитектите / Thinkstock/Getty Images

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите - 1 октомври е празник на мнозина.

Освен всичко изброено дотук 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният Ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси. На 1 октомври от 11:00 до 13:00 часа в сградата на институцията, намираща се на бул. "Ал. Стамболийски" № 62-64 в София, екипи от експерти ще отговарят на запитвания на граждани относно техните пенсионни и осигурителни права. По традиция на 1 октомври в териториалните поделения на НОИ в страна ще бъде организиран "Ден на отворените врати". Там също ще се предоставят пенсионни консултации.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. По нашите географски ширини, жителите на тетевенското село Бабинци отбелязват храмовия празник на параклиса "Покров Богородичен". По обичай хората на селото се изкачват до върха Острич, над Тетевен, където на мястото на стария кръст със средства на дарители от 2005 година се издига параклисът. Рано сутринта се отслужва Света литургия, на която освен жителите на село Бабинци, всяка година идват и гости от Тетевен и околностите. По-късно всички се събират на трапеза, да опитат традиционното за празника и региона меню - курбан, боб и мляко с ориз.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

 

Източник: БГНЕС