Гей-бракът на исландската министър-председателка
Йохана Сигурдардотир   
Източник: ЕПА/БГНЕС
66

Исландската министър-председателка Йохана Сигурдардотир сключи брак с дългогодишната си партньорка, с което стана първият в света правителствен лидер с официален еднополов брак, предаде Ройтерс.

67-годишната Сигурдардотир се ожени за писателката Йонина Леосдотир на 27 юни, когато влезе в сила нов закон, определящ брака като съюз между двама дееспособни възрастни, независимо от техния пол.

Съгласно новия закон, одобрен по-рано този месец от исландския парламент, съжителството им на семейни начала в продължение на години се трансформира в брак.

Лютеранската исландска църква бе разделена по въпроса за еднополовите бракове и църковният й конгрес през април не подкрепи единодушно новия закон.

Епископът на Исландия обаче призова всички енорийски свещеници да спазват закона.

Сигурдардотир, която има деца от предишен хетеросексуален брак, е единственият премиер в света, открито показващ хомосексуалната си ориентация.

Въпреки това сексуалността й никога не е била предмет на обсъждане в Исландия, която, подобно на други северни страни, е известна с толерантността си.

Исландската министър-председателка влезе в историята миналата седмица, като се ожени за дългогодишната си приятелка и стана първият държавен лидер в света, сключил гей брак.

Съседните северни страни обаче едва забелязаха, че 67-годишната Йохана Сигурдардотир се венча с дългогодишната си партньорка - историческо събитие, което въпреки напредъка в признаването на гей правата, би било немислимо на друго място.

Скандинавия има дълга традиция на толерантност към алтернативните начини на живот, а гей законодатели и епископи хомосексуалисти отдавна са част от пейзажа. "Има някаква страст за социална справедливост тук. Че отношението към всеки трябва да е равноправно", каза уважаваният шведски законодател гей Фредрик Федерли.

Активисти за правата на гейовете твърдят, че Европа като цяло има по-добра история на приемане на гейовете по най-високите етажи на властта отколкото САЩ.

"В настоящата атмосфера на американското обществено мнение е невъзможно да си представим американски президент, който открито демонстрира хомосексуалността си и се жени за дългогодишния си партньор", каза Петер Тачъл, говорител на базираната в Лондон група за човешките права на гейовете "Аутрейдж". "В Европа реакцията е напълно различна - на хората просто не им пука".

Макар нито един открито хомосексуален американец да не се е впускал в потенциално успешна кандидат-президентска кампания, хомосексуалистите отбелязаха значителен напредък през последните години в печеленето на други избираеми постове в САЩ, често пъти напълно откровени за връзката с еднополовите си партньори.

В Европа ситуацията варира. Неколцина политици от най-високо ниво не крият хомосексуалността си, в това число шведският министър на околната среда Андреас Карлгрен и кмета на Париж Бертран Делано, смятан за вероятен претендент за президентските избори през 2012 г.

Гей държавен глава обаче би бил невъзможен в силно католически страни. "Никога няма да видим гей премиер в Италия. Властта на католическата църква е твърде голяма", каза Джузепина Масало, на 60 г., от Сицилия, която живее в Рим.

"Имаме институции, които ни карат да вярваме, че да си хомосексуалист просто не е редно". 32-годишният Федерли от време на време сменя парламентарния си костюм и вратовръзка с тежък грим и оскъдни рокли като хомокралицата Урсула. Федерли не крие, че е гей от девет години и сексуалната му принадлежност никога не е била обект на дискусии в политиката.

Предпочитанията му към дрехите на противоположния пол станаха общоизвестни, едва след като критици поставиха въпроса през февруари тази година кой Федерли се е съгласил на предполагаема доста скъпа държавна визита до Канарските острови: Фредрик законодателят или Урсула хомокралицата?

Гейовете в политиката ще са немислими в Африка, където 37 страни имат закони против хомосексуалистите, а лидерът на Зимбабве Робърт Мугабе описа еднополовите партньори като "по-низши от кучета и прасета". Угандийците бяха шокирани от новината за брака на Сигурдардотир с партньорката й, с която тя бе в граждански съюз от 2002 г.

Партньорството прерасна в брак в неделя с влизането в сила на нов закон, легализиращ еднополовите бракове. "Свършено е с обществото им, те нямат никакъв морал", каза говорителката на управляващата в Уганда партия Мари Кароро Окуруту, описвайки брака като "отвратителен".

Източноафриканската държава не одобрява хомосексуалността и обмисля законопроект, който да налага смъртно наказание за някои гейове. Законопроектът предизвика протести в Лондон, Ню Йорк и Вашингтон. Северните страни в Европа са на първо място по гей свободи.

През 1989 г. Дания стана първата страна в света, която позволи гражданските съюзи между гейове, а Лутеранската църква в Швеция ръкоположи миналата година първия си открит гей епископ.

Всички пет северни страни се класираха в първата десетка в проучване от тази година за законните права на лесбийки, гейове и бисексуални в Европа. Дори Финландия, най-отдалечената страна в региона, която по-бавно от съседките си одобри скандинавските лайфстайл тенденции, получи 6 от общо 10 точки.

Русия и Украйна бяха на последните места в индекса "Рейнбоу Юръп" 2010, изготвен от ILGA-Europe - неправителствена организация, представляваща лесбийски, гей, бисексуални и трансполови групи.

Дори в съседните балтийски страни, които имат дългогодишни отношения със северните страни, толерантността към гейовете като цяло е ниска. Еднополовите бракове не са законни и като цяло не се одобряват в Естония, Латвия и особено в предимно католическа Литва.

Гей прайд шествията в Латвия и Литва по принцип привличат тълпи от гневни контрадемонстранти, много по-многобройни от самото шествие. Естонският премиер Андрус Ансип признава, че е до някаква степен консервативен по въпроса за гей браковете.

"Смятам брака за свещен съюз между мъж и жена", каза Ансип. "Но напълно приемам, че еднополовите партньори притежават същия вид законови гаранции като гражданските бракове в момента".

Коментари 66
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

66 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 24 минути

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 1 час

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 1 час

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 1 час

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 9 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 11 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“