По традиция на 12 май се чества Международният ден на сестринството. Датата не е избрана случайно – на 12 май е родена Флорънс Найтингеил, смятаната за основоположник на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. 
 
По време на Кримската война Найтингеил организира група от медицински сестри, които да полагат грижи за ранените войници, а заради това по-късно започнали да я наричат „Ангелът на милосърдието“.
 
Първата светска медицинска сестра въвежда и успява да утвърди стандарти за обслужване на ранените и болните от дезинтерия и холера войници. Благодарение на тези стандарти, смъртността спада от 42% на само 4%.
 
Флорънс Найтингеил се заема с реформа на общественото здравеопазване и медицинското обслужване. Тя издава и книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти в лечебните заведения и грижите за пациентите. 
 
Днес Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще връчи награди. Те ще са в три категории - „Професионалист по здравни грижи 2015“, „Ръководител по здравни грижи 2015“ и „Специални награди“.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По случай празника, председателят на Комисията по здравеопазването в 43-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова поздрави медицинските сестри.
 
 „За мен е огромно удоволствие да поднеса своите приветствия по случай 12 май - Международен ден на сестринството. Това е денят, в който всички ние изразяваме уважението си и високата обществена оценка към труда и значимостта на сестринската професия. Именно вие сте хората, на които всички ние, като граждани, политици и лекари, разчитаме, и които въпреки трудностите cа посветили живота си в служба на здравето на хората! Благодаря ви за неуморните усилия, които полагате при грижата за своите пациенти, както и за активната ви позиция по актуални въпроси, засягащи системата на здравеопазването. Много благородно и отговорно е да преодоляваш страха, да успяваш да вдъхнеш надежда и да внушаваш увереност у тези, които се нуждаят от това. Сигурна съм, че вие притежавате всички тези качества. Поздравявам ви и се надявам примера ви да е заразителен. Пожелавам на всички вас здраве, непрестанен стремеж за развитие, успех при осъществяване на поставените цели, сили, които да ви държат в трудните моменти. И вяра, че заедно можем да направим най-доброто за българското здравеопазване.Честит празник!”, пише в поздравителния адрес.