Застрахователите празнуват днес професионален празник

Застрахователите празнуват днес своя професионален празник за 14-и пореден път. На 1 октомври 1891 г. в гр. Русе е основано Първо българско застрахователно дружество "България", а през 1996 г. датата е обявена за официален празник на гилдията. По това време - около 1997 г., започва и развитието на съвременното застраховане у нас. Времето преди 1997 г. обикновено се свързва с т.нар. силово застраховане, което е пресечено с изискването всички компании, извършващи подобна дейност, да се прелицензират.


В момента браншът управлява средства на обща стойност 840 млн. лв. - толкова е премийният приход в сектора към края на юни. Компаниите от общото застраховане имат над 725 млн. лв. активи, а животозастрахователите - 114 млн. лв. Финансовият резултат на общозастрахователите е 8.85 млн. лв. печалба за целия сектор през първото полугодие, а на животозастрахователите е 16.2 млн. лв. Все още над 70 на сто от пазара продължава да е доминиран от автомобилните полици, като в последната година те са и причината за ръст на премиите в сектора.


В общото застраховане работят 20 компании, от тях 11 са част от чуждестранни финансови групи. В животозастраховането компаниите са 17 и в 13 от тях основните акционери са големи чуждестранни компании.

Ключови думи към статията: