Отбелязваме  Деня на локомотивния машинист в Европа
Отбелязваме Деня на локомотивния машинист в Европа / Sofia Photo Agency

Днес е Ден на локомотивния машинист, съобщиха от БДЖ. От 1992 г. насам този празник се чества през третата събота на септември. В България той се празнува от тринадесет години.

Сега в БДЖ работят 2085 локомотивни машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" или на неговия предшественик - Полувисшия железопътен институт. Българските локомотивни машинисти усъвършенстват своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение към БДЖ. От началото на годината центърът е организирал курсове за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 526 машинисти и помощник-машинисти. В първите квалификационни курсове за новата учебна година, които започват от 27 октомври, ще се включат 17 служители на дружеството.

Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и хора извън системата на БДЖ, се посочва в съобщението. През настоящата година 36 души са участвали в курсове за помощник-машинисти, а за започващите през октомври нови курсове за външни лица са се записали 16 души, отбелязва БТА.

От началото на 2010 г. досега осмина машинисти са наградени от БДЖ за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари.