Шумен чества своя празник - 11 май ден на Св.Св. Кирил и Методий
Шумен чества своя празник - 11 май ден на Св.Св. Кирил и Методий / Дарик-Шумен

Град Шумен отбелязва своя официален празник днес. Програмата за тържествените събития през деня е повече от наситена. Честването ще започне тази сутрин с празнична сесия на шуменския общински съвет, по време на която кметския екип и местния парламент ще изкажат поздравленията си към гражданите.

Традиционното литийно шествие ще започне в 16.30 ч. от площад „Кристал", освен празника на града с него ще се почете и църковния празник на Светите братя Кирил и Методий. Половин час по-късно, пред сградата на община Шумен  ще бъде поставено началото на Майските културни празници и ще бъдат връчени „Наградите на Шумен" за изкуство и култура за 2010 г. Празничен концерт ще изнесе триото „Уникалните гласове", известни и като българските трима тенори.

Фестивалът „Друмеви театрални празници-Нова българска драма" ще бъде открит в 18.30 ч. пред сградата на ДКТ „Васил Друмев".

Пред Дарик кметът на Шумен Красимир Костов пожела на всички шуменци хубави и светли Майски празници и отбеляза факта, че за първи път в града е честван празника на Св.Св. Кирил и Методий.

11 май е денят на Шумен. На тази дата цялата православна общност чества светите братя Кирил и Методий. Именно в Шумен - на 11 май 1813 г. за първи път е бил почетен денят на светите равноапостоли.