Света Екатерина, 24 ноември



Църковен празник
- Света великомъченица Екатерина, Свети Меркурий

Народен празник - Света Екатерина, Катерининден

Днес празнуват именниците : Екатерина, Катя, Катерина, Катрин, Катина, Тина, Тинка, Тинко

Днес, 24 ноември, Християнската църква почита Св. великомъченица Екатерина и Св. великомъченик Меркурий.

Екатерина живяла от 287 година до 305 година. Родена и живяла в Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Израстнала в знатно царско семейство, баща и Конста бил бивш цар, майка и християнка, но заради гоненията и жестоките мъчения на християните по това време, тя скривала вярата си.

Екатерина се отличавала от връстниците си с изключителната за възрастта си мъдрост, остър ум и красота. Още на 18 години тя изучила лекарската наука и творенията на всички древни поети, философи и езически писатели. Изучила и говорила различни езици и диалекти. Заради тези си качества много богати момци и царски синове искали ръката й, но тя отказвала с думите, че иска да се омъжи за момък, който е да е равен на нея по благородство и богатство, да е красив и начетен. Такъв сред царските синове нямало, имало богати, но мъдри и красиви, колкото нея - нямало. Дълбоко в сърцето си Екатерина не искала да се омъжва, въпреки желанието на семейството й да я омъжи, за да не отиде царското семейно богатство в чужди ръце.

Семейството и не знаело какво да направи и затова един ден майка й я завела при духовния си баща за съвет. Той видял колко е умна и мъдра Екатерина и решил да я посвети в Божията вяра и мъдрост. Екатерина веднага повярвала, приела и обикнала Христовата вяра и била удостоена с честта да види на сън Божия син и Божията майка.
Екатерина открито заявявала вярата си и осъждала управниците за мъченията, на които те подлагали християните. Заради това по заповед на императора тя била хвърлена в тъмница. Жестоко била измъчвана, бита и обезобразена. Въпреки глада и мъченията, на които била подложена, тя не се отказала от своята вяра и като разбрал император Максимиан, че тя няма да се откаже той я осъдил на смърт, чрез разпъване на колело. Но заповедта на императора не могла да бъде изпълнена, защото колелото се разпаднало след като Екатерина го докоснала и вместо това тя била обезглавена.

Като символ на Екатерина Александрийска се превръща колелото с шипове, което е наречено на нейно име.

Света Екатерина се смята за лечителка и може да лекува шарка и бяс. Покровителка е на всички - занаятчии, грънчари, предачи, точилари, мелничари, механици, адвокати, архивисти, апологети, библиотекари, библиотеки, юристи, писари, секретари, стенографи, теолози, ученици, учители, Сорбоната, момичетата, неомъжените момичета, старите моми, умиращите хора.

На днешния ден, Християнската църква почита и Свети Меркурий. Той бил войник и заради вярата си в Христос, след жестоки мъчения бива убит през 251 година.

В народния календар днешния ден е отбелязан като Катерининден. Той се празнува най-вече в Южната част на България. Заради вярванията, че Света Екатерина предпазва от шарка, на този ден майките с малки деца, ставали рано сутрин и замесвали тесто с вода от кладенец или извор. Тестото разделяли на две части, с едната омесвали кравайче, което след като го опичали го намазвали с мед и го слагали на горния праг на вратата или го хвърляли на покрива на къщата, като го наричали за баба Шарка. С другата част омесвали питка, която още докато била топла, намазвали с мед и изнасяли навън за да раздадат за здраве на децата. От същата питка давали и на кучетата, за да не ги хваща бяс.

На този ден жените не работели, не плетяли, не шиели или режели с ножици или нож, защото ако се порежели, раната им нямало да заздравее.

Днешният ден се почита и против треска, тежки болести и висока температура.

В някои части на страната пък се празнува Мишинден, жените замазвали огнището с кал, и раздавали със затворени очи варена царевица и боб, за да са затворени очите и устата на гризачите.

Честито на всички именници, които празнуват на днешния ден! И нека да помолим днес, Света Екатерина да бди над нас и нашите семейства и да ни пази от болести.

Facebook Comments

6 коментарa :

Dimana каза...

Гери, много благодаря за информацията :))) Другата ми мама е Катя и днес празнува имен ден! Дай Боже да ни пази от всякакви болежки, но и от шарка и бяс не е малко ;))

Честито на всички именици днес! Да сте живи и здрави!

Georgina каза...

Много се радвам, Дими ,че мога да бъда полезна с нещо и ти харесва написаното. Поздрави на другата ти мама за празника!!! :)

Анонимен каза...

Здравейте!

Много харесвам сайта!
Набирате ли нови автори?

Анонимен каза...

Blagodaria za informaciata. Mnogo mi beshe polezna. Ne znaeh tezi neshta i nai veche, che na tozi den imam imen den.

Nathalie каза...

здравей Анонимен, ако се интересуваш как става така, че да можеш да пишеш в блога. пиши на Контакти (жълтата ръчичка в дясната колона) и сподели желанието си, интересите си ... причините си.

penka каза...

dobar sait 4udesna informazia i mnogo polesna vnu4kata mi se kasva katerina da ni e jiva i zdrava i mnogo da ni radva

Публикуване на коментар