На Голяма Богородица е хубаво да преспите на свято място!

Голяма Богородица е 15.август.

На 15 август църквата отбелязва Успение на Пресвета Богородица - един от дванадесетте най-велики християнски празници. В народната традиция той е популярен като Голяма Богородица.


В представите си за Божията Майка българинът е запазил почитание към нейната

непорочност, справедливост и вълшебна сила

Затова Богородица има много превъплащения. Тя е девицата, зачената от босилена китка и щастлива родилка, пред която цялата природа се e поклонила, за да мине с младенеца в ръце. Тя е благодетелката на булки и родилки, които благославя за здраве и многодетство и жена, която дава милостиня на сиромашките невести и вдовици; утешава страдащите, напътства нещастните и безпътни люде. Божията Майка е и магьосницата, проклела кукувицата, че не спира да кука; трепетликата - винаги да трепери, магарето - че рови в свещената ясла; елата и бръшляна - затова, че не й правели път да мине.

В миналото традиция било в нощта срещу Голяма Богородица

хората да преспиват на свято място,

да си пожелават нещо хубаво, което с благословията на Богородица, се надявали да се сбъдне.

Рано сутринта носели в църквата всички плодове, които е родила земята, за да бъдат опяти, прекадени и осветени от свещеника за здраве и благополучие на семейството.

В някои селища правели гумно в градината, с кръгла форма - сакрален знак срещу дявола и всички черни сили. В центъра му слагали колона, на която връзвали най-хубавия кон. Донасяли няколко снопа младо жито от нивата, което e извършал стопанинът на къщата, докато неговата жена хвърляла вода от менче, украсено с цветя и червена кърпа. Накрая жените събирали новото жито и от него приготвяли обредни хлябове за празника.

Отколешна е традицията краят на Богородичния пост да се отбелязва с празнична семейна трапеза или общоселски събор. Всяка къща коли курбан агне, който нарича на Божията Майка. Кожата и двете плешки на закланото животно се остават в църквата и от тях се приготвя обредната храна за събора.

На празничната трапезата стопанките нареждат задължително ритуални погачи, мед и жито. Слагат още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле, различни плодове. Раздава богородична пита и предварително осветени в църквата плодове, за здраве и късмет на цялото семейство.

Именници днес са всички, които носят името Мария и неговите производни.

 

Източник: FROG NEWS




{START_COUNTER}