Борисовден (2 май)

Корените на празника Борисовден са още от средновековието.

 

На 2 май лето 907 приключва земния си път един от великите царе на България.

 

Неведоми са пътищата на вярата в Бога. Аз и ти можем само да гадаем в какъв точно момент тази вяра е осенила цар Борис. Оставяме на политиците, историците, дипломатите и всички подобни да търсят външно и вътрешно политическите подбуди на цар Борис І за покръстването на народа ни. Църквата приравнява делото му с делата на най-светите свои апостоли.

 

Цар Борис І се отказва от светската суета и приема монашеството. При първото си оттегляне от трона, Борис оставил сина си Владимир на власт.

 

Владимир Расате се опитал да върне старата вяра в бог Тангра. Това разгневило баща му и той наредил да ослепят собствения му син. Народът ни е запазил скъпа легенда за непокорния син-езичник на цар Борис І.

 

Слепият син бил заточен в крепост. Баща му заповядал пред портите да издигнат голям каменен кръст. До крепостта имало изворче и то било единствената утеха за слепеца. Хората виждали как Владимир плиска обезобразеното си лице с вода и нарекли ручея на негово име - Извора на слепия, а крепостта и селото - Владимирови. В последния си земен ден Владимир влязал в църквата и се покаял, разказва легендата. Поискал да го погребат под кръста, който баща му цар Борис І бил издигнал, с единствена молба на него да бъде изсечено слънце - символа на бог Тангра. Искал да се знае, че вярата на дедите му е вековна. Легендата разказва, че свещениците го попитали дали няма да е грешно, а той отговорил „Само времето може да отсъди!”.

 

Да, само времето може да отсъди имат ли смисъл кървавите жертви в името на вярата! И какво всъщност е Вярата? Да вярваш, че мен и теб ни има, защото толкова могъщи и силни мъже са вярвали в България...

 

Едно е сигурно - българският цар Борис І никога няма да бъде забравен! Синът му Владимир Расате също!

 

ПП: Оттогава всяка година на 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил. Хубаво е на този ден и ти да влезеш в храма и да запалиш свещичка за здравето им! Да им се слави името!

 

Източник: Information-BG.Com




{START_COUNTER}