Свободно време

Първи април по света

29.03.2007г. / 21 25ч.
Аз жената
Първи април по света

Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата!

Това е единственият ден в годината, когато можете да се пошегувате с приятелите си, да ги излъжете и изиграете съвсем безнаказано! Дори е задължително да погодите номер някому.

Навсякъде по света празнуват първи април. Денят на смеха в различните страни носи свой национален колорит и специфичен хумор, присъщ за всяка страна.

Ето как се отбелязва този ден по света:

В Шотландия например първи април се празнува два дни. Вторият ден от шегаджийския празник е посветен за “задните” части на тялото – по гърбовете на хората да се закачат иронични надписи.

Във Франция този обичай, предимно градски, наричали “априлска риба”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще. И не са сгрешили. Традицията е още жива.

В Англия от невинното “рибно” развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: “Априлски глупак!” Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април”.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си “спомняли”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадели.

Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определение за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.

Текст и снимка: интернет

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Nicole ( преди 11 години )
A nqma li nqkoi da napishe za 1-vi april v Bulgaria?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Много хубава статия :) И аз днес имам рожден ден :) ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ШЕГАТА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
rusata i chernata ( преди 11 години )
да живее България- за която не сте писали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
iva ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Здравейте и честито на всички родени на 1 април!Всички хора умеещи да се смеят шегуват и обичат са щастливи защото те привличат щастието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
виктория ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
ЕМИЛИЯ ( преди 11 години )
АЗ СЪМ РОДЕНА НА ПЪРВИ АПРИЛ. ТАЯ ПРОСТОТИЯ ЗА ЮДА И ДЕМОНИТЕ НЕ Я ЗНАЕХ, И ПО-ДОБРЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време