Пролетният празник – Китайската Нова година

中国国际广播电台

     Пролетният празник е най-големият празник за китайците от цялата година и може да се сравни по значение с Коледа на Запад. Въпреки че с течение на времето, са настъпили промени в смисъла и начина на празнуване, статутът на Пролетния празник в живота и съзнанието на китайците е незаменим.

    Казват, че Пролетният празник вече има 4000-годишна история. В началото той не се казва Пролетен празник, а се нарича “Суей” (‘година’). През 2100 г. пр.н.е. движението на една обиколка на Юпитер се считало за една година, откъдето идва името на Пролетния празник. Около 1000 г.пр.н.е. хората наричат Пролетния празник “Ниен”, който означава добра реколта. Ако тази година се събере добра реколта, то тя се казва “Йоуниен”, а  ако има богата реколта, то “Дайоуниен”.

    Според китайските обичаи, Пролетният празник започва от 23-тия ден от дванадесетия месец по китайския лунен календар и продължава до 15-тия ден от първия месец на новата година, който е Празника на фенерите, т.е. продължава общо около 3 седмици. От тях най-важни са 30-ти декември и първи януари, когато е самото посрещане на Пролетния празник.

    И в градовете, и в селата, хората навсякъде правят се приготвят за посрещане на Пролетния празник. В селата още през декември започва подготвителната работа за празника. Хората почистват домовете си, перат дрехи, което означава изхвърляне на старото и посрещане на новото.

    Хората купуват много специални стоки за Новата година от пазара, като, например, сушени плодове, сладки, месо, плодове и др., които се ядат по време на празника. В големите градове, работата по подготовката също започва много рано. Културните ведомства и художествени ансамбли подготвят богати художествени програми, телевизионните канали също организират новогодишна програма. В парковете се организират храмови празници, на които има различни видове забавления. В магазините може да се намерят стоки от цялата страна за да се удовлетворят нуждите за празника.

    В различните краища на страната имат местни навици и обичаи за прекарване на Пролетния празник. И в Северен и в Южен Китай в навечерието на Новата година всичките членове на семейството трябва да се съберат заедно около трапезата. В Южен Китай обикновено има десетина ястия на трапезата, сред тях задължително трябва да присъства тофу и риба, защото произнасянето им е едно и също с йероглифите “богатство”. В Северен Китай пелмените играят главна роля на новогодишната трапеза. Всичките членове на семейството заедно приготвят пелмените, (пелмените са типично китайско ястие, като във фините кръгли палачинки от брашно се слага вкусен пълнеж) и ги варят в гореща вода. После хората се събират на масата и ги ядат с оцет и различни подправки.

    В навечерието, хората ще “пазят” годината. През нощта срещу Нова година хората изпращат старата година и посрещат новата с радост. В миналото, при отбелязване идването на Новата година хората са пускали фойерверки. Обичаят произхожда от идеята за гонене на злите сили. Сега в Пекин и други големи градове в страната вече е забранено пускането на фойерверки заради безопасността и замърсяването. На първия ден на Новата година всички членове на семейството обличат нови празнични дрехи и посрещат гости или отиват на гости. Като се срещнат, хората сиепоздравяват с “Честита Нова година”, “Честит Пролетен празник” и други подобни поздравления. Хората се канят в къщи да ядат сладки, да пият чай и да си говорят. Ако през миналата година между роднините са станали спорове, по време на Пролетния празник те си отиват взаимно на гости, с което се показва, че те са се помирили едни с друг.

    Празничните мероприятия са богати и пъстри. В някои места се изпълняват опери и се пускат филми; в други места има представления на танца на лъва, танц с кърпички, катерене по стълб и храмови празници. Навсякъде е изпълнено с празнична атмосфера. Разбира се, повечето хора гледат телевизия в къщи. По време на Пролетния празник различни телевизионни станции подготвят голям брой празнични програми, които са подходящи за зрителите на различна възраст.

    Залепването на специалните двойки стихове и картинки за Пролетния празник, запалването на фенерите, също са част от празничните програми. По време на празника, на пазара са изложени много картинки и специални двойки стихове, в които се отразяват щастливия живот и веселото трудене на народа, както и цветя, планини, водни басейни и други забележителности в страната. Изложбата на фенери също е голямо събитие през празника. Фенерите са произведение на китайските традиционни фолклорни занаяти. Този занаят се е развивал в продължение на много династии. Върху фенерите са изобразени фигури на животни, герои, както и пейзажи и др., а формите на фенерите са разнообразни.

    Наред с повишаването на жизнения стандарт, начините за прекарване на Пролетния празник на китайците се изменят. Екскурзията в провинциите или чужбина става мода сред китайците.