Как се празнуват Коледа и Нова година по света?

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Отговори
Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Как се празнуват Коледа и Нова година по света?

Мнение от sladki64e » пон ное 30, 2009 3:55 pm

Холандия
От векове насам Sinter Klaas (Дядо Коледа) идва от Испания по средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал Дядо Коледа тръгва да види дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой - не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма и всичко това при звъна на църковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пиет - той носи подаръци за лошите деца.
Дания
Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите (непременно с канела). След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено.
В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек.
Вечерята на 24 декември е традиционна - херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт - ориз с бадеми и канела. След това всички пеят и танцуват в очакване на червения дух.
Италия
На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни ястия. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и.
Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, и то от захар.
Швеция
Там коледа е нещо свещено. Свещено до такава степен че шведите са построили цял лунапарк. Въпреки потока от туристи традициите се спазват стриктно. Например тази със свещичките като в Дания. Коледните празниции започват на 1-ви декември. На 13-ти декември, денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Както в Дания, вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка. Един дух, който определя и съдбите, е назначен да раздава подаръците.
Испания
Коледа в Испания е предимно семеен празник: след 22 часа на 24 декември всечки ресторанти са затворени. Хората се прибират вкъщи и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени, и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед.
Германия
Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините се украсяват. И в Германия Коледа е преди всичко семеен празник. На нея се събира цялото семейство и младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, пфеферкухен и лубкухен и не на последно място щолен. Особеното на този сладкиш са стафиди и много мазнина в приготвянето му. Той може да се направи месеци предварително и да се яде на Коледа, като запазва вкусовите си качества.
Франция
Франция е голяма държава и всяка област добавя по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада - малко лакомство. На 24-ти декември се отваря последното и най-голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, риба сомон и великолепен много скъп пастет от гъши дроб. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция , ту от Германия, традицията гласи : печени кестени и греяно вино.
Гърция
Гръцките коледни и новогодишни традиции са тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24.12 и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде също както у нас постно - ошаф, баница, щрудел, боб. Почти същия е и обичаят - Коледуване.
И в Гърция Коледа е семеен празник - всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори, която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа.
Англия
Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки и, разбира се - пуйката.
В навечерието но Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти.
Нарастваните на деня е знак на по нови сили и това се празнува по няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.
Малко по на север шотландците предпочитат Нова година пред Коледа. Тогава те имат 3-дневна почивка.
Последна промяна от sladki64e на пон ное 30, 2009 7:01 pm, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » пон ное 30, 2009 6:49 pm

По света хората отбелязват Коледа по различен начин – разменят си подаръци, украсяват коледното дръвче, ходят на църква или окачват чорапи за подаръците над камината. Но коя е най-типичната картина, която изниква в съзнанието ви, когато си мислите за Коледа? Какво подушвате? Във всяка европейска страна уханието ще е различно. Това, което обаче остава еднакво навсякъде е любовта на приятелите и близките, събрали се заедно около вкусната трапеза.

Италия
Традиционният коледен обяд често се състои от седем ястия и включва: предястие (antipasto), паста, печено месо, салати, десерти, сирене, плод и шоколади. Италианците са известни с техните коледни кексове, които са различни в различните райони: struffoli, panpepato и pan forte в Централна Италия, frutta secca на Юг, panettone, pandoro и torrone в Северна Италия. В седмицата между Коледа и Нова година италианците празнуват с cotechino (прясна свинска наденица) и с леща.

Австрия
Във Виена на Коледа ще ви сервират задушен шаран със джинджифил и сос от бира, с гарнитура от зеленчуци. За десерт идват topfenpalatschinken, които са направени от сладка извара и се сервират със сос от праскови и карамел.Печената гъска и тук е в центъра на празника.

Малта
Преди Британската империя да се разположи в Малта, вечерта на Коледа се е сервирал петел (serduq). След Втората световна война, английската традиция на печената пуйка (id-dundjan) и пудинга със сливи (il-pudina tal-Milied) става правило тук. Други три традиционни ястия за празника са печени макарони, покрити с тесто, тимпана и петмез.

Португалия
В Португалия най-типичното коледно ястие е приготвено от сушена бяла риба, наречена bacalhau, която се сервира с гарнитура от варени картофи. Десертът често е rabanadas, тънки филийки бял хляб, натопени във вино и яйце, и посипани със захар, след което запържени така, че единственото, което остава накрая е сладка карамелена глазура.

Германия
Германия дава на света коледното дръвче, както и голям брой коледни лакомства. Коледната нощ често е наричана dickbauch (дебел корем). Счита се, че онези, които не си хапнат добре на вечеря, ще бъдат преследвани от демони през цялата нощ. Както и в Австрия, често се сервират задушен шаран и печена гъска. Германците приготвят всякакви гарнитури от картофи, зеле, туршии и пащърнак. В провинцията на коледната маса често се появяват диво прасе или сърна. Много популярно е малкото печено прасенце. Основният десерт е Christbaumgerback.Прави се от сладко тесто, навито на руло, от което се изрязват всякакви фигурки – елхички, джуджета и снежинки. Stollen е най-яркият немски сладкиш. За първи път е направен през четиринадесети век, приготвен е с мая и сушени плодове.

Испания
На Коледа испанците ядат turrón, което е сладко, подобно на френската нуга. Празничното меню включва супа от кестени, бял морски костур в хрупкава галета и изпържен в зехтин и лимонов сок, печен петел или пуйка, пълнени с трохи от хляб, свинска наденица, гъби, чесън и зехтин. Друг вариант на приготвяне на традиционната пуйка е pavo tufado de navidad (пуйка, пълнена с трюфели).

Франция
В различните региони на страната на Коледа се сервират различни ястия, но всички те включват стриди, шунка, печено пиле или пуйка, салати, коледен сладкиш.

В Елзас най-важна е печената гъска.

В Бретан в центъра на трапезата са сладкишчетата от елда.

В Бургундия изпъкват кестените и пуйката, а в Париж – стридите, гъшия дроб и тортата “Bûche de Noël”. “Bûche de Noël”, в превод коледен дънер,цепеница, е традиционен, тъй като олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година, и за което се смята, че носи късмет през новата година. Стар обичай е пепелта, останала от него, да се разпилява по полето за по-добра реколта или в хамбарите, за да изгони плъховете, а също и в къщата, за да я предпази от гръмотевици. Парижките сладкари измайсторили сладкишът bûche de Noël в края на 19-ти век. Става въпрос за руло, във формата на пънче, с пълнеж от кестенов крем и залят със шоколад или поръсен с пудра захар.

В Прованс коледното ястие се нарича “голямата вечеря”, защото завършва с 13 десерта. Всеки десерт олицетворява дванадесетте апостола и Христос. Стафидите, лешниците и смокините символизират идването на Христос от Средния Изток.Белият и кафявият шоколад олицетворяват доброто и злото. Останалите десерти са сладко от дюля, pompe a l'huile (плоско хлебче, приготвено със зехтин), тънки вафлички, пресни и консервирани плодове като портокали, круши, стафиди, пъпеши. Много често се сервират маслени бисквитки и callisons (вид бонбони).

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » пон дек 07, 2009 4:47 pm

Австралия

Тук често Коледа се празнува на плажа при 40 градуса температура.
В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.
Една отколешна австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.
Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

Австрия

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Зимна нощ", изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола" в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.
В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.
В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел" с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.
Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си.

Англия

Отново песни и танци в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. А в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче, децата помагат на мама.
Коледното меню е представено от огромна пълнена патица (гъска) или пуйка с гарнитура от печени картофи и забележителния коледен пудинг който се приготвя буквално от всички членове на семейството.
А католиците в Ирландия имат обичай да осветяват изцяло прозорците си. Цялото семейство със свещичка в ръка коленичи и се моли. След това свещичката на най-малкото дете или на най-младия от компанията се поставя в центъра на масата, а всички останали свещи се поставят на ръба на прозорците, за сочат пътя на Мария и Йосиф в нощ.

Гваделупа

Тук Коледа се празнува при... 28 градуса на сянка! Един чудесен празник, но различен от другите. Антилците не познават снежната Коледа и започват да се приготвят за празника една седмица предварително. Естествено никой не тръгва да търси елха в тропическите гори! Всяко семейство си има собствено коледно дърво, изкуствено за жалост, но отрупано с топки и гирлянди. Един празник на човешката топлота и на гостоприемството.
Основните коледни ястия (специалитети) са пуншът и кървавицата. За да бъде по-ароматен пуншът, домакините изсушават на жаркото слънце кори от портокал и мандарина. Колкото до традиционната кървавица, цялата къща, дори съседите участват в приготвянето й. В навечерието на Коледната нощ антилците ядат свинско месо, а в празничната вечер се яде ориз и така наречените „дървени грахчета" (нещо като ситните зърна на зрелия фасул). Това изисква традицията.
Всички пеят и заедно отиват в полунощ в църквата.
А през това бреме „татко Коледа" минава и оставя подаръците!

Индия

Индийците отделят голямо внимание на коледната меса (литургия). Християните присъстват масово на службата, която трае два-три часа.
Коледа в Индия е символ на братството. Всяка къща следва да се превърне в остров на топлотата и разбирателството. Семействата взаимно си ходят на гости и пеят песни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.
Дори и нехристияните се присъединяват към общия празник на човешкото милосърдие.

Италия

C една дума можем да резюмираме честването на Коледа в Италия: „Коледа у дома. Великден - където ти Видят очите!"
Действително 25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само и само да се върнат у дома за празничната нощ. Самото честване трае дни наред.
Децата репетират тържествени песнопения за концерта в църквата.
Навсякъде по къщите се отрежда място за яслата. На Коледа италианците ядат преди всичко риба и пържени меса. Задължително приготвят и така наречения „панетоне" (вид козунак с грозде и мандарини). Не пропускат и пенливото вино. А подаръците за децата ги носи не Дядо Коледа, а самият младенец Исус, който идва през нощта, когато всички спят. Затова масата никога не се раздига в тази нощ, тя остава пълна с ястия и сладкиши, за да може Исус Христос да се подкрепи за здравето на обитателите на дома.

Канада

Една от редките страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и ... елени. Навсякъде по улиците и магазините ще видите елхи, украсени с топки и гирлянди. И навсякъде „кончето на Дядо Коледа".
Църквите също са огрени от стотици светлинки. Всяка седмица преди Коледа се запалва по една свещ на входа им. В Канада откриваме и проникналите европейски обичаи под формата на венци от елхови клонки на входа на къщите или апартаментите, както в Англия.
Подаръците се раздават по време на тържествената вечеря. Но канадците имат също традиция да излизат групом през нощта, за да съберат пари и лакомства, които ще раздадат на бедните.

Мексико

Подготовката за Коледа започва от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ.
В самата нощ децата и младежите играят играта „Пината" -това са малки глинени гърнета, пълни с бонбони и малки подаръци, окачени за тавана. Всяко дете със завързани очи трябва да счупи едно гърне, за да вземе бонбоните и подаръка.

Русия

Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да" или „не", за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.
В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на светите апостоли.

Финландия

Еленът също е на почест, но в тази страна Дядо Коледа идва „на крака". Той напуска с впряга си „арктичната си хижа", където живее цяла година и чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят от земята.
На 24 декември вечерта вечерята се сервира рано, към 17-18 часа. След което идва истинският Дядо Коледа, който раздава подаръците. За тази цел финландците имат специална служба по „набиране" на кандидат-Дядо Коледа - студенти, бой-скаути. Въобще всички, които с удоволствие обличат, празничния костюм.
Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!

Холандия

Св. Никола, Синтер Клаас на холандски, и бил много щедър владика, които правел тайно много добрини на хората. Един ден, когато узнал, че един беден търговец няма пари за зестра на дъщерите си и не може да ги омъжи, добрият човек хвърлил през комина на къщата три торбички със златни монети. На другия ден трите девойки ги намерили в чорапите си, които били оставили да се сушат през нощта.
От тази легенда е произлязъл обичаят малките холандчета да оставят в коледната нощ чорапите или обувките си около огнището с надеждата, че Синтер Клаас няма да ги забрави.

Швеция

Шведите започват да се подготвят за Коледа още от 13 декември, празник на Света Лучия. В 4-и век същата тази светица е помагала на християните, укриващи се в катакомбите, и им е носила храна и вода. И за да са й свободни ръцете, слагала на главата си светеща лампа. Днес тази традиция е все така уважавана в Швеция.
В нощта на 13 декември, около 4 часа сутринта, най-малкото момиче от къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче, набодено на седем места от запалени свещи. След което то сервира на цялото семейство сладкиши и кафе. А на самата Коледа шведите ядат пушена риба, шунка, мляко с ориз и пият греяно вино и подсладена бира.

Америка

Тук има повече от един начин за празнуване. Всъщност те са толкова, колкото са страните, от които са дошли заселниците?
Защо Коледа в Америка е толкова весела и ярка? Защото хората започват да мислят за нея още през август. През слънчевите си очила в най-голямата жега те изучават витрините на магазините, търсейки нови, оригинални украси за своите къщи и коледни дръвчета. Но истинското начало започва шест седмици преди Коледа. Точно тогава многочислените дядоколедовци завладяват улиците. Американците го наричат Санта Клаус. Този американски Дядо Коледа е бил вдъхновен от Свети Николас, защитника на децата. През 19 век един американски карикатурист пръв го изобразява с голям корем, бяла брада и червени дрехи. Вестниците сочат, че 60 % от американските деца между девет и десет години все още вярват в съществуването му!
В тези дни всички стават много заети. Хората бързат по улиците, обикаляйки магазините със списъци за покупки.
Децата слушат уличните музиканти и се възхищават на украсените коледни дръвчета, ангелчетата, които „летят" из улиците, и многобройните цветни гирлянди. Близо до мексиканската граница хората украсяват градините си със свещи, сложени в кафяви хартиени пакети, наполовина пълни с пясък. Тези „луминариас" идват от Мексико. На югозапад хората не планират тежка коледна храна, тъй като отиват на сърф следобед. А какво става с коледното дърво там? „Ние просто слагаме червени ленти по палмите!" На североизток е студено. Червенокосите нюйоркчани отиват в специални ферми, за да отсекат своето коледно дърво. Някои го украсяват с гердани от пуканки, други с орнаменти от дърво и коприна. В своите градини американците създават цели сценки, където главният герой е Санта Клаус, управляващ шейната със северни елени.
По време на Коледа много американци изведнъж си спомнят, че прадедите им са дошли от различни страни. Така се появяват еврейските „звезди на Давид.
В навечерието на Коледа протестантските църкви имат служба, а католиците - среднощна меса. Те организират специални коледни пиеси: децата играят сцени, свързани с раждането на Исус. В тях участват истински животни, които понякога успяват да избягат.... Санта Клаус винаги пристига в навечерието на Коледа. Той идва през нощта и пълни дълги и разноцветни чорапи с подаръци.

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5639
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт дек 08, 2009 7:18 pm

А ето и как украсяват елхите по света :)

Изображение
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Отговори