Какво означава СЕКНОВЕНЕ - 29 август

СЕКНОВЕНЕ (ОБСЕЧЕНЕ) - 29 АВГУСТ

 

Народът казва, че на този ден деня и нощта и се изравняват, денонощието се "секне" (сече се) .

 

Според преданията на този ден змиите и гущерите се прибират в леговищата си. Възрастни българи разказват, че на Секновение змиите, гущерите и другите влечуги се прибират в зимовищата си при Змийския цар.

 

Скриват се демоните, самодивите, юдите (иуди), змейовете и пр. „Накрай света" отиват и самодиви, самовили, змейове и змеици и се готвят за зимуване.

 

Денят се смята за "лош" и на него нищо не се работи. В този ден не се почва нова работа. Жените не кроят, не шият, защото се смята, че дрехата, скроена или ушита на този ден, е „черна" и носи нещастие.

 

Също така не се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - грозде, дини.

 

Не се пие и червено вино. Това е свързано с вярването за отрязаната глава на св. Йоан.

 

Забранено е и всичко черно, затова, ако не жалеят, хората не бива да носят черни дрехи. Не се яде черно грозде, а за предпазване от болести хората трябва да хапват бяло грозде и бяло вино пият.



Сече се и водата - става по-студена и затова хората не бива да се къпят в открити води.



Православната църква свързва деня с отсичането главата на Св. Йоан Кръстител и носи още името "Обсечение", "Църн св. Йоан". Св. Йоан Кръстител е обезглавен по нареждане на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Претдеча. Неговите ученици погребват тялото му, а главата остава като реликва. На същият ден се празнуват и Св.Седмочисленици (Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий) - ученици на Св. Кирил и Методий.

 




{START_COUNTER}