11 май - празник на светите братя Кирил и Методий

11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, създатели и разпространители на славянската азбука.

 

Солунските братя са канонизирани за светци още в края на IX век.

Кирил и Методий превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги. С това дело те полагат основите на старобългарския литературен език.


Кирил и Методий отиват в Моравия през 863 г. по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква. През 867 г. братята защитават делото си пред папата в Рим, където Кирил, чрез ораторските си умения принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги.


Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г. и е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.


Делото на Кирил и Методий е продължено от техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.


Празникът 11 май е честван за първи път през 1851 в Пловдив по инициатива на Найден Геров. През 1857 г. е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението на България той става всеучилищен празник на славянските първоучители. През 1892 г. Стоян Михайловски, учител в Мъжката гимназия в Русе, написва текста на химна "Върви народе възродени". През 1901 г. учителят от Ловеч Панайот Пипков написва музиката към текста.


След въвеждането на Григорианския календар през 1916г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния - на 11 май. На този ден празнуват всички, които носят името Кирил, Кирила, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи.

 

Източник: Новинар




{START_COUNTER}