2006/03/25

 

Благовещение


 

Според канона

На 25 март православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил донася на Дева Мария, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази блага вест дава и наименованието на празника.

 

Според народа

В народния календар денят е известен като Благовец или "половин Великден", защото поверието гласи, че тогава долитат прелетните птици и известяват на хората благата вест за идващата пролет. Чуят ли първото кукане на кукувицата, стопаните трябва да докоснат парче хляб или да пипнат пари в джоба си, за да са имотни и сити през цялата година. А откъсне ли девойка клонче, на което е кацала пролетна птичка, ще се омъжи по любов.

Денят започва с почистване на къщата не само от ежедневния боклук, а от стари ненужни вехтории. Всичко се изнася на двора и се запалва. Децата прескачат огъня за здраве. Вярва се, че като "опушат" краката си, ще бъдат предпазени от змийски ухапвания. На този ден е добра поличба, ако откриеш и убиеш змия. Тялото й се оставя да съхне в плевнята, за да плаши други змии, а главата се прибира при другите лекарства в домашната "аптека", за да послужи при уплах и уроки. Подобна участ обаче не застрашава "ступана" или "сайбията" - старият домашен смок, пазителят на домашното огнище. На него се носи паничка от прясно издоено мляко, за да пази дом и челяд от отровни змии и други зли сили.

Вярва се, че на този ден в горите излизат самодиви. Затова на Благовец не се ходи сутрин рано за вода, за да не срещне човек самодива и да не се разболее.

На този "благ" ден всяка рана заздравява много бързо. Ето защо именно днес се дупчат ушите на малките момиченца.

Иманярите пък тачат Благовец, защото вярват, че в нощта срещу празника може да им се открият скрити съкровища. Според легендата, над местата със заровено имане се появяват сини пламъчета.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?